Hoogleraar Wim Groot vindt seks geen mensenrecht: 'Het leven is nu eenmaal soms een beetje oneerlijk'

24 mei 2023 · Leestijd 2 min

Wim Groot is hoogleraar Gezondheidseconomie aan de universiteit van Maastricht en vindt niet dat sekszorg ruimer vergoed moet worden. “Niet nodig dat overheid daarvoor zorgt.”

In de behoefte aan seks en intimiteit bij mensen met een beperking hoeft de overheid niet te voorzien, stelt de hoogleraar. “Ik denk niet dat je moet zeggen: de overheid gaat dat bepalen, u mag één of twee keer per maand van de overheid een sekspartner inhuren. Ik denk niet dat dat zo’n wenselijke situatie is.”

“Het is iets waarvan mensen denk ik zelf kunnen bepalen of ze daar hun inkomen aan willen besteden of niet”, licht Groot toe.

‘Geen recht op seks’

Zijn grootste bezwaar? “Dat je dan toch zegt dat er een bepaald recht is op seks. En ik denk niet dat er een recht is op seks.”

“Het wordt al gauw als oneerlijk en ongelijkheidsbevorderend gezien”, zegt Groot. “Maar het leven is nu eenmaal een beetje oneerlijk soms. Er zijn dingen in het leven waarvan je zegt dat het niet nodig is dat de overheid daarvoor zorgt.”

Is seks een mensenrecht? En zo ja, wie gaat dat betalen? Die vragen staan woensdag 24 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren