Huisarts Hedwig Vos: ‘Afspraken uit Zorgakkoord moeten ook nagekomen worden’

13 september 2022 · Leestijd 2 min

Naast goede afspraken in het Zorgakkoord is het ook belangrijk dat de afspraken afdwingbaar zijn, zegt huisarts Hedwig Vos. “We zijn er bang voor dat er weer geen afspraken worden nagekomen.”

Afgelopen maandag legden huisartsen het akkoord naast zich neer, omdat ze weinig vertrouwen hebben in de naleving van de afspraken uit het akkoord.

Vos is hoofd van de huisartsenopleiding van het LUMC en lid van de actiegroep ‘Help! De huisarts verzuipt!'. “Het akkoord kan op zich best een goede oplossing bieden voor datgene waar we in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen”, zegt Vos in Dit is de Dag. “Namelijk een enorme werkdruk en eigenlijk steeds minder tijd voor mensen met steeds complexere problemen.”

In eerdere zorgakkoorden stonden goede afspraken die niet zijn nagekomen, zegt vos. “We zijn er nu bang voor dat dit weer gaat gebeuren op het moment dat we hiermee instemmen.”

Zo willen de huisartsen meer tijd voor complexe patiënten, met de garantie dat daar ook bekostiging voor is. “Wij doen veel zorg, wat we hebben overgenomen uit de tweedelijn.” Onder de tweedelijnszorg valt ook de GGZ, die momenteel kampt met grote wachtlijsten. “Sinds het vorige akkoord zijn we veel meer proactief gaan kijken en hebben we tijdens de coronacrisis een grotere crisis voorkomen. Maar het geld is op de plank blijven liggen.”

Langere tijd 

De minister van Volksgezondheid heeft inmiddels aangegeven dat hij persoonlijk garant wil staan voor de uitvoering van de afspraken. Toch is dat niet voldoende, volgens Vos. “Ik heb niet het idee dat hij het niet goed wil doen. Alleen de vraag is: hoe kan je regie nemen op een opgave als je geen doorzettingsmacht hebt op de uitvoering? De minister wil dat iets gaat gebeuren, maar vervolgens gaat het om zorgverzekeraars die iets moeten uitvoeren. Zij kunnen gewoon doen wat ze willen doen sinds ze private ondernemingen zijn.”

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!