Huisdierondernemers: positieve huisdierenlijst is 'heel slecht'

9 juli 2022 · Leestijd 2 min

Gerrit Hofstra van de Dibevo baalt van de positieve huisdierenlijst.

De lijst van 30 dieren die je van het Ministerie van Landbouw nog mag houden, is niet in goede aarde gevallen bij Dibevo, de brancheorganisatie voor ondernemende huisdierenspecialisten. "Deze positieflijst is echt wel heel erg slecht", vindt Hofstra. "De overheid mag best wat willen als het gaat om dierenwelzijn, maar de lijn die ze nu trekken is gebaseerd op een slechte wetenschappelijke basis."

Volgens Hofstra betreft het enkel 'een vinklijst met een aantal vragen' die bepalen of het huisdier wel of niet op de lijst komt, wat veel te weinig is. Als voorbeeld noemt hij de Russische dwerghamster, die niet op de lijst is gekomen omdat hij niet tegen het Nederlandse klimaat kan. "Maar dat kunnen wij ook niet! Daarom mensen zo'n beestje binnen..."

Niels Kalkman van de Dierenbescherming is wél blij met de lijst. Lees zijn mening hier:

Dierenbescherming blij met huisdierenlijst: 'Eindelijk duidelijkheid'

Lees ook over:

Dierenbescherming blij met huisdierenlijst: 'Eindelijk duidelijkheid'

Hofstra wijst erop dat dieren die nu op de lijst staan, ook weinig dierenwelzijn kunnen ervaren. "Ik denk dat het konijn, gemiddeld gesproken, één van de dieren is met het minste welzijn. Terwijl particulier gehouden tapirs (zie foto), waar echt een specialist in zit die er veel interesse in heeft, het dierenwelzijn best goed geregeld is".

Hij geeft toe dat het soms misgaat met huisdieren, maar daarom moeten mensen zich goed informeren als ze aan een gezelschapsdier beginnen. 

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer