Hydroloog Niko Wanders: 'Drinkwater moet duurder worden voor mensen die het excessief gebruiken'

23 augustus 2022 · Leestijd 2 min

Wat kunnen we doen tegen de droogte? Universitair docent hydrologie Niko Wanders stelt een luxetaks voor om het watertekort tegen te gaan.

“We zijn allemaal gewend dat er drinkwater uit de kraan stroomt, zo gewend zelfs dat we ons zwembadje er mee vullen en onze tuin er mee sproeien", zegt Wanders. "Moeten we niet wat doen tegen die verspilling?” Wanders omschrijft zijn oplossing als een ‘luxetaks'. “Ik pleit ervoor om drinkwater duurder te maken voor mensen die excessief veel drinkwater gebruiken.” 

Wat Wanders verstaat onder excessief veel drinkwater baseert hij op de gemiddelde hoeveelheid water die een mens per dag verbruikt, dat is 120 liter. Al het water dat daarboven wordt gebruikt zou in prijs moeten worden verdubbeld, aldus Wanders. “Hiermee worden mensen hopelijk gestimuleerd om bijvoorbeeld een regenton te kopen in plaats van hun tuin te blijven sproeien.” 

Hierbij kun je je afvragen of het duurder maken van een belangrijk levensmiddel een verstandige beslissing is, zeker in een tijd dat ook de boodschappen duurder worden. “Normaal gebruik wordt daarom niet duurder. Wanneer je een zwembadje vult kost dat je in plaats van 8 euro 16 euro, die prijsverhoging valt uiteindelijk wel mee. Die extra 8 euro kan worden geïnvesteerd om in de toekomst drinkwater te kunnen garanderen.”  

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren