Imagodeskundige: 'Koninklijke familie moet meer verbinding zoeken en open zijn'

13 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Als het om imago gaat, is Koning Willem-Alexander niet altijd even verstandig bezig, zo stelt imagodeskundige Zabeth van Veen. "Het koningshuis is nog te redden, maar als je het hebt over imago is er een heleboel gebeurd."

De verjaardag van prinses Amalia, het handen schudden in coronatijd en de dure speedboot: het zijn allemaal voorbeelden die Van Veen noemt waarin het imago van het koningshuis een deuk heeft opgelopen. "Elke keer wanneer ze in de media komen, is de beeldvorming negatief en in de meeste gevallen is het privé-gerelateerd. Ze zien zichzelf als werkende mensen en ze zien zichzelf als privé, dat is gescheiden. Als ze privé denken ze dat ze zich meer kunnen permitteren. Maar daar gaat het fout. Mensen zien hun niet als werkend en privé, maar gewoon als koning en koningin. En dat ben je de klok rond."

Nieuwe garderobe

De stijging in het inkomen van de koning voor 2023 levert veel commentaar op, toch kan de koning zelf ook bepalen wat hij daarmee doet. "Ik denk dat het heel veel uitmaakt waar het geld aan wordt besteed. Als blijkt dat hij die 450.000 euro uitgeeft aan beveiliging zal er wat begrip voor zijn. Maar gaat het naar een nieuwe garderobe of speedboot, dan is het nog slechter voor het imago", vertelt Van Veen.

Om zijn imago hoog te houden, zou hij andere opties moeten overwegen, stelt Van Veen: "Je zou er open over moeten zijn of je geeft het geld terug. Tenzij je zegt: ik houd het voor mijzelf, maar ik stop het in een goed doel zodat de Nederlandse bevolking daarmee geholpen is."

Verbinding zoeken

Wat nu belangrijk is voor de koninklijke familie is volgens Van Veen om de verbinding te zoeken. "Met de dingen die zij doen, het overtreden van regels, laat je eigenlijk zien dat je lak aan dingen hebt dat raakt mensen persoonlijk. Als ze iets willen doen, moeten ze de verbinding te zoeken met mensen. Als ze leren keuzes te maken en meer open te zijn en verbinding maken met mensen kunnen ze een hoop redden."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren