In Duitsland staat een 'organenfarm'

1 maart 2023 · Leestijd 2 min

In Duitsland staat een heuse 'organenfarm'. Hier worden varkens gekweekt om ervoor te zorgen dat hun hart in de toekomst naar mensen getransplanteerd kan worden.

In het Center for Innovative Medical Models van de Ludwig-Maximilians-Universität, ten noorden van München, wordt een Nieuw-Zeelands varkensras gekweekt om ervoor te zorgen dat hun hart geschikt is voor het menselijk lichaam. Ze worden daarbij genetisch gemanipuleerd. Daarnaast worden ze heel steriel gehouden, zodat ze gezond blijven.

Barbara Kessler, werkzaam als onderzoeker en dierenarts in het lab, vindt het ethisch verantwoord om varkens te gebruiken om hun harten te transplanteren naar mensen. "We gebruiken miljoenen varkens voor mensen, namelijk om ze op te eten", zegt ze. "Als je weet hoeveel varkens er sterven om worstjes op ons bord te worden, dan is het oké dat een klein percentage sterft om mensen te dienen op een andere manier", vindt Kessler.

2025

Overigens kunnen we niet zomaar transplanteren. Eerst moeten er nog varkensharten worden getransplanteerd in apen, vertelt biomediscus Eckhard Wolf. "Als dat succesvol is, dan kan er een klinische studie op mensen plaatsvinden. Dat kan misschien in 2025", zegt hij.

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik