In plaats van 32 uur werkt Dorien nu nog maar 9 uur per week

17 april 2023 · Leestijd 2 min

Dorien van der Kamp heeft al anderhalf jaar klachten door Long Covid. Dit heeft veel effect op haar werk in het onderwijs: "Alles wat ik doe, kost veel energie."

Al twintig jaar staat Van der Kamp voor de klas als docent Nederlands in het mbo. Dit deed ze 32 uur per week, maar anderhalf jaar bracht Long Covid daar verandering in. "Ik werk nog maar negen uur per week", vertelt ze in Geld of je Leven (NPO Radio 1). "Met moeite kan ik vervangend werk doen."

Klachten

Ze ervaart veel klachten, waardoor ze minder kan werken. "Ik vergelijk het wel eens met een oude mobiele telefoon waarvan de batterij kapot is", vertelt ze. "Dus alles wat je doet kost meer energie en de batterij is snel leeg. Die laadt ook niet goed op. Het is een vermoeidheid die ik nergens mee kan vergelijken."

Ook heeft ze concentratieklachten en kan ze soms moeilijk woorden vinden. "Regelmatig maak ik fouten in gesproken en geschreven taal, dat kan niet als docent Nederlands."

Op het moment dat ze iets te veel doet, wordt het erger: "Dan komen er klachten bij als hoofdpijn, oorsuizingen, niet meer goed kunnen zien en een slecht reactievermogen."

1 op de 5 mensen met Long Covid werkt gewoon door met klachten

Lees ook over:

1 op de 5 mensen met Long Covid werkt gewoon door met klachten

Minder werken

Ze is blij met haar leidinggevende op het werk: "Zij is heel begripvol en meedenkend, ik weet dat dit niet voor iedereen geldt. Ze kijkt echt naar wat er mogelijk is en geeft het ook gewoon eerlijk aan als ze dingen niet begrijpt of weet."

Wat boven haar hoofd hangt, is dat ze zich over een half jaar moet gaan melden bij het UWV voor een uitkering. Dan is ze namelijk al twee jaar niet of minder aan het werk. "Ik zou het intens jammer vinden als ik thuis kom te zitten”, zegt ze. “Ik kan me voorstellen als ik een jaar langer de tijd krijg om te herstellen, dat ik dan wel fit genoeg ben om weer vier dagen te kunnen werken."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren