Inwoner Oekraïne: 'Wie oppert met de Russen te onderhandelen begrijpt niet hoe Rusland in elkaar zit'

27 februari 2023 · Leestijd 3 min

Onderhandelen met Rusland om de oorlog in Oekraïne te beëindigen is geen optie, als het aan de Nederlandse Arenda Vasylenko ligt. Zij woont al twintig jaar in Oekraïne en besloot er te blijven toen de raketten vorig jaar op enkele kilometers van haar huis insloegen.

Vasylenko heeft het afgelopen jaar het Nederlandse nieuws op de voet gevolgd, maar volgens haar begrijpt het Westen de situatie niet goed: "Er wordt erg beschouwelijk naar de oorlog gekeken. Dat nog steeds wordt overwogen of het misschien toch niet een beter idee is om een gedeelte van het oosten af te staan aan Rusland. Dan denk ik: dan hebben de mensen niet begrepen hoe Rusland in elkaar zit en hoe gevaarlijk Poetin en zijn regime daadwerkelijk zijn. Rusland is niet te vertrouwen, en ze komen terug op elk willekeurig moment."

Onderhandelen

Vasylenko reageert op het standpunt van hoogleraar Conflict Studies Jolle Demmers, zij pleitte in Dit is de Dag (zie video hierboven) voor het toewerken naar onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. Demmers waarschuwt dat blijven doorvechten leidt tot een lange, gruwelijke oorlog waarbij nog honderdduizenden doden zullen vallen en de kans op nucleaire escalatie vergroot wordt.

Voor dat standpunt kan de Nederlandse Vasylenko, die al langer dan twintig jaar in een voorstad van Kiev woont, weinig begrip opbrengen. Ze verwijst naar een gesprek dat ze had met een sluipschutter uit haar lokale kerk: "Hij heeft een lange tijd aan het front gevochten met Canadese militairen die daar kwamen trainen. De militairen vertelden nog nooit zo’n beestachtige oorlog als deze te hebben meegemaakt."

Hulp

De Nederlandse vertelt ook over de tol die de oorlog na een jaar van de Oekraïners eist. "Iedereen is echt heel erg moe. In het algemeen in Oekraïne zijn de meest voorkomende medische klachten: hartklachten, hersenbloedingen, veel meer mensen die nu acute diabetes krijgen en gezichtsverlies."

"Het is niet normaal dat je al een jaar lang leeft met dagelijkse adrenalinestoten", vertelt Vasylenko die zich samen met haar man in Oekraïne inzet voor kinderen met een beperking. Ze hoopt op meer hulp van het Westen. "Poetin begrijpt alleen de taal van agressie. Er staat te veel op het spel. We gaan dit niet nog jaren volhouden, alleen als er genoeg hulp komt."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!