Irene Verspeek van het Armoedefonds: 'Menstruatie zorgt voor een hoop stress en ellende als je weinig geld hebt'

16 augustus 2022 · Leestijd 2 min

Irene Verspeek van het Armoedefonds zou het toejuichen als er net als in Schotland gratis menstruatieproducten worden uitgedeeld. “We zien dat er best een grote groep mensen is die niet altijd geld heeft om maandverband of tampons te kopen.”

Naar schatting gaat het om 1 op de 10 vrouwen die daar ooit mee te maken heeft, zegt Verspeek. “Wij bieden al aan meer dan 50.000 meiden en vrouwen ondersteuning. Dat is een aantal om van te schrikken. Volgens het CBS leven er ongeveer 1 miljoen mensen in armoede, maar in de praktijk zijn er veel meer mensen die in het dagelijks leven niet altijd geld hebben om zelf te kunnen voorzien in hun basisbehoeften.”

Volgens Verspeek is het de taak van de overheid om mensen te helpen die niet genoeg hebben om te kunnen voorzien in eerste levensbehoeften. “Zeker in deze tijd waarin de prijzen omhoog gaan, moet de overheid sneller in actie komen om deze mensen te helpen. Ze zitten helemaal klem en wij zien de situaties waarin dat misgaat. Menstruatie is iets wat elke maand terugkomt en het zorgt voor een hoop stress en ellende als je daar geen ondersteuning op biedt.”

Sinds 2 jaar biedt het Armoedefonds ondersteuning op dit gebied door middel van 966 uitgiftelocaties voor gratis menstruatieproducten. “Vanuit lokale initiatieven kregen we namelijk signalen dat er veel problemen optraden. Meiden gebruikten toiletpapier of gingen niet meer naar school. We wilden niet wachten tot er in Den Haag wat gebeurt, maar zijn dit gaan aanpakken zodat mensen in ieder geval mee kunnen doen aan het sociale leven, school en werk.”

Opgelost is het probleem daarmee niet: “We hebben het idee dat we nog niet alle vrouwen helpen die hiermee te maken hebben, dus we gaan door met uitbreiden van het aantal locaties. Maar we zouden veel liever zien dat het vanuit de overheid opgelost wordt, met name voor de mensen die geen geld hebben om de producten zelf te betalen.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren