Is de 'coronawet' echt noodzakelijk?

13 december 2022 · Leestijd 2 min

De Kamer spreekt deze week over de coronawet: een permanente pandemiewet die in plaats met komen van de verlopen tijdelijke coronawet.

Dinsdag werd er de hele dag over het veelbesproken wetsvoorstel gedebatteerd in de Tweede Kamer. Over een paar maanden komt hier een vervolg aan.

De nieuwe permanente pandemiewet moet de tijdelijke coronawet vervangen. Deze verliep afgelopen mei, toen de Eerste Kamer er definitief een streep doorzette.

Maatregelen

Volgens de nieuwe wet moeten straks maatregelen zoals mondkapjes, afstand houden en hygiënemaatregelen makkelijker ingevoerd kunnen worden als dit nodig is. Ook gaat het om maatregelen met betrekking tot quarantaine en testen. Hiervoor moet de bestaande Wet publieke gezondheid aangepast worden. Daarbij gaat het niet alleen over corona, maar over alle bedreigende infectieziekten.

Tijdens de coronacrisis bood de bestaande wet niet voldoende uitkomst, waardoor gewerkt werd met tijdelijke wetten. De nieuwe pandemiewet moet dat oplossen, zodat er straks wettelijke grond is om bestrijdende maatregelen te nemen.

Is deze wet noodzakelijk? En wat moet er allemaal in komen te staan?

Perspectieven

VVD-Kamerlid Judith Tielen is blij dat er een permanente pandemiewet komt: "Deze wet is een stap vooruit."

VVD-Kamerlid Judith Tielen: 'Nieuwe coronawet is stap vooruit'

Lees ook over:

VVD-Kamerlid Judith Tielen: 'Nieuwe coronawet is stap vooruit'

PVV-Kamerlid Fleur Agema is kritisch op het wetsvoorstel. Zo is er volgens haar nog onvoldoende duidelijkheid over de effectiviteit van bepaalde maatregelen die straks ingezet kunnen worden:

PVV-Kamerlid Fleur Agema: 'Meer duidelijkheid nodig over effectiviteit van maatregelen'

Lees ook over:

PVV-Kamerlid Fleur Agema: 'Meer duidelijkheid nodig over effectiviteit van maatregelen'