Is de nieuwe transgenderwet nodig?

De mogelijkheid om het geslacht in je paspoort te veranderen zonder eerst met een psycholoog hoeven te praten, de nieuwe transgenderwet waar vandaag over wordt gedebatteerd moet het mogelijk maken. Maar wat is het belang van deze nieuwe genderwet?
Naast de mogelijkheid om het geslacht in je paspoort te kunnen veranderen zonder tussenkomst van een expert houdt deze nieuwe wet ook in dat de leeftijdsgrens voor het aanpassen van je geslacht vervalt, deze ligt nu op 18 jaar. Hoewel er veel positieve reacties zijn op het wetsvoorstel worden ook andere geluiden gehoord. Zo zijn de laatste weken op bushokjes door heel Nederland posters te zien van stichting Gendertwijfel, die tegen de nieuwe wet is.
Jan Kuitenbrouwer is betrokken bij een campagne van Gendertwijfel en uit zijn zorgen over de genderwet. "Ik zie eigenlijk niet voor welk probleem deze wet een oplossing is, terwijl hij aan de andere kant wel grote risico's met zich meeneemt."
Lees ook over:
Jan Kuitenbrouwer: 'Verander niet de wet op basis van een hype'
Corine van Dun, voormalig voorzitter van Transgendernetwerk Nederland, ziet juist de noodzaak van deze transgenderwet. "In plaats van met een therapeuten te praten kan zo iemand het zelf ervaren door middel van zo'n pasje [paspoort met geslacht] om vervolgens zelf een besluit nemen."
Lees ook over:
Oud-voorzitter Transgendernetwerk Nederland: 'Een sociale geslachtsaanpassing helpt bij het ontdekken wat je eigenlijk bent'
Julles Smids, filosoof en ethicus bij het Erasmus MC. Is geen voorstander van het nieuwe wetsvoorstel. "Een deskundigeverklaring is een zorgvuldigheid check of deze eigen beslissing weloverwogen is en of het niet voorkomt uit psychische problematiek."
Lees ook over:
Ethicus Jilles Smids: 'Een gesprek bij wettelijke geslachtsverandering is niet te veel gevraagd'
Annelijn Wensing, hoofd Gender en Seksuologie van het Amsterdam UMC vindt het nieuwe wetsvoorstel een goede zaak. "We merken dat de groep mensen die ons voor zo'n gesprek opzoekt een groep is waar we zelden tot nooit over hebben getwijfeld om die verklaring af te geven."
Lees ook over:
Annelijn Wensing (hoofd Gender VUmc): 'Onze rol binnen wettelijke transitie mag eraf'
Discussie NPO Radio 1 'Dit is de Dag'
Jan Kuitenbrouwer, betrokken bij stichting Gendertwijfel, vindt de nieuwe transgenderwet gevaarlijk. Volgens Kuitenbrouwer is er sprake van een "sociale hype" waar de wet zeker niet voor aangepast zou moeten worden, dat zegt Jan in een discussie met Corine van Dun in NPO Radio 1 programma 'Dit is de Dag'.
Vijf vragen en antwoorden
Wat houdt de nieuwe transgenderwet in? Moet iemand zijn of haar geslacht in het paspoort zelf bij het gemeentehuis kunnen wijzigen? Over die vraagt buigt de Tweede Kamer zich. Het parlement bespreekt de zogenoemde transgenderwet.