Is het gepast dat Zelensky op 4 mei naar Nederland kwam?

4 mei 2023 · Leestijd 2 min

Op donderdag 4 mei kwam de Oekraiense president Volodymyr Zelensky naar Den Haag om te speechen. Hij sprak de over een tribunaal tegen Rusland en verzocht Nederlanders om tijdens de Dodenherdenking die avond te denken aan Oekraïense oorlogsslachtoffers. Was dat wel gepast?

In zijn speech richt Zelensky zich direct tot het Nederlandse volk: ''Alsjeblieft, denk ook aan de Oekraïners. Mannen en vrouwen, volwassenen en kinderen die nu nog hadden kunnen leven maar door deze agressie, deze oorlog die zij niet gewild hebben, de oorlog die de laatste moet zijn.”

Reacties

De reacties op de komst evenals de uitspraken van de president zijn gemengd. Zo liet Tweede Kamerlid Caroline van der Plas op Twitter weten het misplaatst te vinden dat Zelensky op 4 mei een onverwacht bezoek aan Nederland brengt. Bovendien kondigde de politica op het platform aan dat ze niet bij de speech van Zelensky aanwezig zou zijn, als statement. 

De uitspraken van Van Der Plas lokte talloze reacties uit: ‘'Mooi toegelicht, vind ik. Verder geen aandacht nodig. Die gaat vanavond naar de Nationale Dodenherdenking. Daar waar de aandacht vandaag en vanavond hoort!’', maar ook ‘'Nederland heeft met MH17 ook 196 burgerslachtoffers in deze oorlog, dus je sloeg de plank volledig mis door het te gooien op 4 mei als nationale aangelegenheid’'.

Caroline van der Plas verzekerde haar volgers ervan dat haar partij Oekraïne nog steeds steunt.