JA21-Kamerlid: 'Breng bejaardentehuizen terug'

28 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Tien jaar geleden bestonden ze nog: de verzorgingshuizen voor ouderen die niet meer thuis konden of wilden wonen, maar ook niet naar het verpleeghuis hoefden. Dat moet terugkomen, vindt JA21-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij. “Nu zie je dat heel veel ouderen in een gat vallen tussen thuiswonen en zwaardere verpleeghuiszorg. Dat zorgt voor allerlei problemen.”

In bejaardentehuizen, verzorgingshuizen en woon-zorgcomplexen werd niet de zware zorg geleverd zoals in de verpleeghuizen die nog steeds bestaan. In plaats daarvan lag de focus meer op samenleven met andere ouderen. Ze werden afgeschaft in 2015, toen het aantal ouderen steeg en daarmee ook de kosten voor het in de lucht houden van de verzorgingshuizen hoger werd.

Terugkijkend was dat geen goede beslissing, zegt Pouw-Verweij. Onderzoeken tonen volgens haar aan dat door het wegvallen van de woonzorgcentra een belangrijk vangnet is weggevallen, wat juist voor kosten zorgt. 

“In 2018 bleek bijvoorbeeld uit onderzoek dat door het sluiten van de woonzorgcentra 300.000 ouderen onnodig in het ziekenhuis opgenomen werden”, zegt ze. “Dat kost 300 tot 700 miljoen per jaar. Als je daar de 70 miljoen tegenover stelt die het sluiten van de verzorgingscentra per jaar destijds zou opleveren, dan ben je vijf tot tien keer zoveel geld kwijt.” 

Sjoelen met de hele wijk

Bovendien waren bejaardentehuizen vroeger niet alleen belangrijk voor de inwonenden, maar voor de hele wijk, zegt Pouw-Verweij. “Denk bijvoorbeeld aan de serviceflats die tegen de bejaardentehuizen aan waren gebouwd. Maar ook aan de thuiswonende ouderen die in de middag met een busje die kant op kwamen om er te sjoelen of te eten. Voor al die mensen had het een belangrijke functie.”

Ze snapt dat tegenstanders van haar plan zullen wijzen naar het personeelstekort waar de zorg nu al mee te maken heeft. “Dat is inderdaad in de hele zorg een probleem. Dat heeft denk ik te maken met werkplezier en beloning. En als je ziet dat er op een hele hoop thuiszorgmedewerkers een steeds zwaarder beroep wordt gedaan omdat ouderen in moeilijke situaties langer thuis blijven wonen, denk ik dat veel mensen liever in een verpleeghuis werken.”

Geen zin

Ook begrijpt ze dat veel ouderen helemaal geen zin hebben om uit huis te gaan. “Maar ik heb zelf vijf jaar in de thuiszorg gewerkt. Daar kwam ik langs bij een eenzaam dametje in Amsterdam en ik vroeg: wilt u niet eens bij het verzorgingshuis langsgaan? Dat wilde ze niet, want dan zat ze daar maar bij die oude mensen.”

“Maar uiteindelijk is ze toch eens gaan kijken en heeft ze daar een tafel gevonden met andere dametjes die er hetzelfde over dachten. Dus ik snap dat er veel mensen zijn die er geen trek in hebben, maar juist voor de mensen voor wie het wel fijn is moeten de mogelijkheden terugkomen.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren