Jan Kuitenbrouwer: 'Verander niet de wet op basis van een hype'

"Ik zie eigenlijk niet voor welk probleem deze wet een oplossing is, terwijl hij aan de andere kant wel grote risico's met zich meebrengt", stelt Jan Kuitenbrouwer. Hij heeft het manifest van Gendertwijfel ondertekend, een initiatief tegen de nieuwe transgenderwet. "Het wordt eigenlijk net zoiets als een verhuisprocedure, je gaat naar het stadhuis en een week later is het gebeurd."
Kuitenbrouwer, die zelf regelmatig in de Volkskrant schrijft over het onderwerp, beschrijft zijn zorgen over de nieuwe transgenderwet door de campagne van Gendertwijfel te ondertekenen. "Vroeger was er op zijn minst een check of was de administratieve geslachtsverandering het sluitstuk van een volledige transitie. Nu kunnen straks ook jonge mensen die nog aan het twijfelen zijn dit doen. Door die sociale transitie creëer je een soort trechter waardoor als je daar eenmaal in zit het steeds moeilijker is om daar weer uit te keren."
"Er is een grote sociale epidemie gaande, vorig jaar hadden 8.000 meiden zich aangemeld bij transitiecentra. Dat zijn geen mensen die vroeger in de kast bleven. Door sociale media is er een sociale besmetting gaande, dat is niet erg, maar wel als je op basis van zo'n hype de wet gaat veranderen", aldus Kuitenbrouwer.
Ook haalt Kuitenbrouwer het protocol aan wat het UMC Amsterdam hanteert als het gaat om een transitieproces. "Als jonge mensen twijfelen aan hun geslacht moeten ze dat onderzoeken, met hulp van psychologen en niet van tevoren in sociale transitie gaan, zegt het UMC. 80 procent van de kinderen groeit er over heen gedurende de puberteit. Als je je toch hebt vergist en de wereld al hebt verteld dat je niet Katrien, maar Kees bent werp je een psychologische barrière op je en maak je het nog moeilijker."