Jasper van Dijk (SP): ‘Oekraïne helpen kan ook op andere manieren’

20 juni 2022 · Leestijd 3 min

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) is geen voorstander van de versnelde toelating van Oekraïne als kandidaat-lid van de Europese Unie. Hij vraagt zich af of het verstandig is en maakt zich zorgen over de gevolgen. “We moeten Oekraïne helpen, maar dat kan ook op andere manieren.”

Het is overduidelijk dat Oekraïne wordt voorgetrokken, zegt hij in Dit is de Dag. “Er zijn zo’n acht landen die ook heel graag lid willen worden van de Europese Unie. Zoals Bosnië, Albanië, Georgië en Servië. Oekraïne wordt nu voorgetrokken. Ik wil geen misverstand: Oekraïne zit in een verschrikkelijke oorlog en Poetin is een schurk. Maar de vraag is: moet je ze dan nu lid maken als een soort beloning?”

Er is nog nooit zo snel een land kandidaat-lid gemaakt dat beleidstechnisch zo ver afligt van de Europese Unie, zegt Van Dijk. “Kijk bijvoorbeeld naar de corruptie die er is en de staat van de rechtsstaat. Dat gebeurt nu en het is de vraag of dat verstandig is.”

Daar komt bij dat we niet goed weten over wat voor gebied we het nu hebben, zegt het Tweede Kamerlid. “Dit kan nog weleens hele heftige consequenties hebben. Want in het verdrag van de Europese Unie staat ook dat lidstaten elkaar moeten helpen. Sterker nog, er staat zelfs in dat lidstaten niet in oorlog mogen zijn om lid te worden.”

Hij zegt het zeer eens te zijn dat Oekraïne geholpen moet worden, omdat het land verkeert in een ‘verschrikkelijke oorlog’. “Maar dat kan ook op andere manieren. Uiteraard met humanitaire en juridische hulp, maar je kunt bijvoorbeeld ook de Raad van Europa versterken."

Hij vraagt zich af hoe lang het kandidaat-lidmaatschap tot blijdschap zorgt onder de Oekraïners. “Na verloop van tijd kan er een enorme terugslag komen, dat zie je bijvoorbeeld ook in Turkije. Waar men denkt: als het zo lang duurt, dan hoeft het van ons niet meer. Dan is het wel een beetje een domper natuurlijk.”

Lees ook deze perspectieven: 

Arend Jan Boekestijn: 'Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne kan opstapje zijn naar veiligheid'

Lees ook over:

Arend Jan Boekestijn: 'Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne kan opstapje zijn naar veiligheid'
Hoogleraar Laurien Crump: ‘Afwijzing kandidaat-lidmaatschap zou klap zijn in gezicht Oekraïners’

Lees ook over:

Hoogleraar Laurien Crump: ‘Afwijzing kandidaat-lidmaatschap zou klap zijn in gezicht Oekraïners’