Jelmer Becker: 'Mbo'ers worden als minder behandeld dan andere studenten'

21 november 2022 · Leestijd 3 min

Mbo-studenten worden nog altijd als minder behandeld dan andere studenten en dat moet stoppen, zegt Jelmer Becker. Hij is voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en studeert Bouwkunde aan het MBO Utrecht.

Voor een uitzending van consumentenprogramma Radar probeerde Becker undercover bij Utrechtse studentencafés naar binnen te komen. Twee van de zes cafés lieten hem niet binnen. De reden: hij is mbo'er en dus geen ‘echte student’.

"Dat was in Utrecht, maar ik hoor vergelijkbare verhalen uit studentensteden in heel Nederland", zegt Becker. "Mbo-studenten weigeren is nog steeds legaal in Nederland. Ik wil dat uiteraard veranderen."

Niet dezelfde kansen

Mbo’ers kunnen niet alleen geweigerd worden bij cafés. Ook bij studentensportclubs en studentenverenigingen zijn ze vaak niet welkom en ze profiteren vaak niet van studentenkortingen bij bedrijven. Hoewel mbo’ers sinds studiejaar 2020-2021 officieel studenten zijn, worden ze vaak nog niet zo behandeld.

Dat is een uiting van een sentiment dat diep in de samenleving verankerd zit, vindt Becker. “Je voelt als mbo’er dat je niet dezelfde kansen krijgt. Je moet echt je best doen en de juiste mensen kennen om vooruit te komen in je leven.”

Becker begon zelf op de havo. “Daar moest ik stinkend m’n best doen, maar ik heb wel m’n diploma behaald. Toen moest ik een studie kiezen, en niemand had het over het mbo. Als het wel ter sprake kwam, was het in de trant van: ga daar niet naartoe, dat is zonde van je papiertje.”

‘Hoger’ niet per se beter

Leerlingen en zelfs docenten die dat zeiden, deden dat niet uit slechte wil, denkt Becker. "Maar omdat ze geloofden dat het écht beter is. Omdat onze samenleving ervoor heeft gekozen om ‘hoger’ onderwijs beter te vinden. Maar het hele idee van een kenniseconomie is dat er ook mensen zijn die die economie kunnen bouwen en uitvoeren."

Om dat sentiment te veranderen, zijn de maandag door de Taskforce Doelmatigheid van het bedrijfsleven en beroepsonderwijs gepresenteerde plannen een goede eerste stap, zegt Becker. "Bijvoorbeeld het gelijkwaardig maken van de theoretische leerweg aan de praktische leerweg op de middelbare school. Zo leer je vmbo-studenten ook dat ze zichzelf moeten waarderen. En je zorgt ervoor dat er meer een mix van leerlingen komt in het onderwijs."

Cultuurverandering

Daarnaast zou het veel waarde hebben als studenten op het mbo ook te horen krijgt "dat wat jij doet tof is", zegt Becker. "Dat is iets wat de docent moet doen, maar wat ook te maken heeft met hoe wij er als samenleving naar kijken. Er zijn drie factoren die daar invloed op hebben: de school, de ouders en de omgeving. Als de school het goed doet, heb je al een derde. Als je dan ook nog de helft van de buitenwereld kunt overtuigen heb je al de helft."

Wat de omgeving betreft ziet hij de laatste tijd positieve ontwikkelingen. "Voor de Radar-uitzending ging ik ook langs bij winkels die korting geven aan mensen met een studentenkaart. Bij bijna elke winkel waar we langsgingen kregen we gewoon de korting, ook al is die officieel alleen voor hbo- en wo-studenten. En ik doe nu mee aan een pilot waarbij 100 mbo-studenten toegang hebben tot een sportcentrum waar normaal alleen hbo- en wo-studenten mogen komen. Er is dus een cultuurverandering gaande, het kost alleen tijd om die door te voeren."

Bron foto: Lize Kraan