Jeroen van de Koppel van HandicapNL: 'De tv moet een spiegel van de samenleving zijn'

23 december 2022 · Leestijd 3 min

Jeroen van de Koppel van HandicapNL werkte mee aan het maken van het tv-programma Knoop & de Leeuw, waar ze mensen met Down een plek geven vóór en achter de schermen. "We juichen het toe. Als het achter de schermen inclusiever wordt dat voor de schermen ook."

"De televisie is een spiegel van de maatschappij, of zou dat moeten zijn", zegt Van de Koppel. Daarom vindt hij het belangrijk dat er opnieuw aandacht wordt gegeven aan mensen met Down. "Nu staan een week lang mensen met een verstandelijke beperking centraal in een talkshow, zowel voor als achter de schermen." 

Er is kritiek op hoe televisieprogramma's met mensen met Down omgaan. Dit zou niet stroken met de werkelijkheid. Van de Koppel herkent dat; "Ik denk wel dat sommige programma's de neiging hebben om het leven met Down te mooi voor te stellen dan dat het is." In Knoop & de Leeuw is er juist voor gekozen om ook de uitdagingen te laten zien: "Zolang er nog iets gedaan moet worden aan de participatie van een handicap, zijn dit soort programma's nog hard nodig om te zorgen voor de emancipatie van deze groep mensen", aldus Van de Koppel.

Onderdeel van de samenleving

Mensen met een handicap zijn buiten beeld geraakt, stelt hij. "Door dit soort programma's trek je het beeld recht dat mensen denken dat mensen met down geen onderdeel van de samenlevingen zijn. We hebben goede zorg voor mensen met down, maar het effect daarvan is wel dat ze buitenaf wonen en we ze niet tegenkomen op straat of werkvloer. Daarom is het belangrijk dat we mensen een kijkje geven in het leven met een handicap."

Wat dit programma zo mooi maakt, is dat mensen volwaardig meedoen, zegt Van de Koppel. "Paul de Leeuw heeft door zijn ervaring met mensen met Down de gave om ze in hun waarde te laten en ze echt een onderdeel te laten zijn van het programma. Wat ik mooi vind, is dat in de uitzending hele serieuze gesprekken plaatsvinden."