Jeugdbeschermer Tobias over stakingen: 'Je leeft van crisis tot crisis'

11 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Tobias is een van de jeugdbeschermers die deels zijn taken neerlegt tijdens de staking. Hij doet dit om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk die hij ook zelf ervaart. "Een van de kritieken die ik vaak krijg is dat ik nooit te bereiken ben. Nee, want ik moet van het ene overleg naar het andere."

Als jeugdbeschermer houdt Tobias zich dagelijks bezig met gezinnen en kinderen die complexe problemen hebben. Samen wordt er gekeken naar de veiligheid van de kinderen en de eventuele vervolgstappen. Die gezinnen, dat worden er steeds meer: "Negen zou een mooi aantal zijn voor een voltijdbaan, maar het zijn er soms vijftien. Wij als jeugdbeschermers zullen nooit zeggen, 'ho stop' want het gaat om de kinderen, om hele dierbare persoonlijke verhalen. Je gaat altijd door, dat blijven we niet doen", aldus Tobias.

Personeelstekort
Het werk is de laatste jaren nog zwaarder geworden door personeelstekort, daardoor worden wachtlijsten ook langer, legt Tobias uit. "We komen als jeugdbescherming een gezin binnen waar we veiligheid willen creëren, maar dan moeten we zeggen, 'de eerste hulpverlener staat klaar over 6 maanden'." Het effect daarvan is dat gezinnen met zwaardere problematiek voorrang krijgen. "Je leeft van crisis op crisis. Het gezin wat het stilste is blijft het langste op de wachtlijst staan."

Langetermijnvisie
De oplossing ligt volgens Tobias bij het opstellen van een langetermijnvisie. "Er ligt al van alles in de Tweede Kamer klaar, maar laten we ook met professionals gaan praten. Er is zonder ons gepraat. Ik nodig alle Kamerleden uit om eens een week met mij mee te lopen, dan zie je het met eigen ogen", aldus Tobias.

Daarnaast wijst hij op een plan van de FNV, die de stakingen organiseert: "Die heeft een mooi plan klaarstaan, gemaakt door gezinnen en professionals en dat is zo te implementeren." Zolang er nog geen plan in werking wordt gezet, zegt Tobias de staking door te zetten. "Ik stop met staken op het moment dat we een doel hebben bereikt. De staking die nu is begonnen, is een speldenprik."

Crisisdienst
Wel zegt Tobias dat de crisisdienst altijd door gaat: "Wij als jeugdbeschermers vinden het ook lastig hier een stem aan te geven, een dag staken en niet werken betekent een ophoping van werk. We bestaan voor kwetsbare kinderen, maar we zullen de staking groter maken en onze stem laten horen en ik hoop dat anderen ons daarbij zullen steunen."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik