John Brewster: 'Goede zaak als er ook spirituele excuses komen voor slavernijverleden'

Naast de excuses van Nederland voor het slavernijverleden zou het een goede zaak zijn als er ook spirituele excuses komen, zegt John Brewster van het Diaspora Instituut Nederland.
Hij was maandag tijdens de toespraak van premier Rutte met daarin excuses van Nederland voor het slavernijverleden aanwezig op de bijeenkomst in Suriname. "Toen ik hier net geland was, stond de hele gemeenschap op schermen naar het WK te kijken. Ik moet zeggen dat het hier weinig leeft."
Inheemse bevolking
Op die bijeenkomst was maar de helft van de 60 stoelen waren gevuld. "Wat bleek, is dat we in twee verschillende werelden leven. In Nederland denkt men dat excuses wordt aangeboden aan nazaten van de slaven, maar in Suriname is er een discussie gaande over het koloniaal verleden en het inheemse."
In Suriname wordt gezegd dat de excuses alleen maar over het Trans-Atlantische slavernijverleden gaan, zegt hij. "Maar de inheemsen hebben ook geleden, net als de mensen uit India, Java en China. Waarom wordt er niet excuses aangeboden aan alle mensen die geleden hebben?"
Hij wijst op de inheemsen en marrons (afstammelingen van Afrikanen die onder dwang naar Suriname werden gebracht), die zich destijds bevrijdden uit de slavernij. "Zij zeggen: juist wij worden niet uitgenodigd en staan niet op de lijst om de excuses mee te maken."
Spirituele excuses
Naast de excuses die er zijn aangeboden pleit hij ook voor het aanbieden van spirituele excuses. "In Suriname hebben we ook een cultuur waar spiritualiteit meer betekent dan woorden. Onze voorouders leven nog met ons mee, het heeft ook een symbolische en spirituele betekenis."
"Het betekent dat de boosheid, teleurstelling en wraakgevoelens die onze voorouders nog hebben vanwege alles wat ze hebben meegemaakt, ook geheeld moeten worden", zegt Brewster. "Daarvoor zou Rutte zijn oor te luister moeten leggen bij mensen die spiritueel bezig zijn binnen de gemeenschap en te vragen: hoe kunnen we dat doen?"