'We zijn als Nederlanders onderdeel geworden van de oorlog'

27 februari 2023 · Leestijd 2 min

Jolle Demmers is hoogleraar Conflict Studies en vindt het schrijnend dat de bevolking van Oekraïne lijdt onder de primaire en secundaire gevolgen van de oorlog. Ze ziet geen duidelijk eind aan het conflict.

Demmers: “Je ziet de doelstellingen opschuiven. Niet alleen de strijdende partijen liggen op een ramkoers, maar ook de Nederlandse overheid en Europa ook op een ramkoers liggen. Samen met Oekraine hanteren de westerse landen een gezwollen taal van ‘alles of niks’. Het hele territorium moet weer schoongeveegd worden.”

En dat is wat het conflict lastig maakt, stelt Demmers. “Ik snap de principes van territoriale souvereiniteit en we moeten als naties elkaar eraan houden. Maar de kans op een exit wordt daarmee ondermijnd. Als je zo principieel bent, zet je jezelf heel erg vast. Met souvereiniteit en non-interventie staakt de onderhandeling, en dat maakt het heel lastig om compromissen te sluiten. En de meeste experts zeggen dat die strategie de minst waarschijnlijke is om de oorlog te stoppen. Die houding is enorm destructief en lijdt tot veel meer doden in de toekomst. En het is ook ook risicovol, want dan krijg je weer een grotere kans op nucleaire escalatie.”

De enige weg tot een oplossing loopt via de onderhandelingstafels, denkt Demmers. “Als eerste moeten we gaan herdefiniëren wat winnen voor ons betekent. “Je zou de principes van souvereiniteit ook kunnen waarborgen door de Donbas en de Krim niet te erkennen als onafhankelijk. De invasie is onrechtmatig, maar als we meegaan in de ramkoers van escalatie, gaan we naar een steeds vreselijker oorlogscomplex."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren