Jorien Bakker van Natuurmonumenten over Lelylijn: 'We hoeven niet de overloop van de Randstad te zijn'

16 februari 2023 · Leestijd 3 min

Moet de Lelylijn er komen? Vereniging Natuurmonumenten staat er niet om te springen. "We hebben hier ook een toekomst en een economie die draaiende gehouden moet worden. Daarvoor hebben we ook onze ruimte hier nodig."

Acht natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, schreven een kritisch rapport over de aanleg van de Lelylijn. Deze spoorlijn moet het noorden van Nederland met de Randstad verbinden. Het is nog niet zeker of de spoorlijn er echt komt, maar voor het eerst kunnen betrokkenen laten weten of en hoe ze de nieuwe spoorlijn voor zich zien.

De natuurorganisaties willen niet dat de spoorlijn met bijbehorende woningbouw ten koste gaat van de kwaliteit van de natuur, het landschap, de ruimte en het schone milieu in Noord-Nederland, schrijven ze in hun rapport 'De kracht van het Noorden'.

Noord-Nederland eerst

"We hoeven niet de overloop van de Randstad te zijn", zegt Jorien Bakker van Natuurmonumenten in Dit is de Dag (Radio 1). "We mogen trots zijn op wat we zelf hebben. Genieten van de rust en de ruimte hoort daar ook bij."

Bakker benadrukt dat de kritische natuurorganisaties niet per definitie tegen de Lelylijn zijn, maar pleiten voor een ‘integrale aanpak’: "Als je in de plannenmakerij rücksichtslos gaat voor alleen een verbinding tussen het noorden en de Randstad, dan ga je voorbij aan het feit dat we ook hier uitdagingen hebben en kwaliteiten die we kunnen benutten", zegt Bakker. “We hebben hier ook voor onze eigen mensen woningbouw nodig. En we moeten er tegelijkertijd voor zorgen dat verbindingen hier onderling goed op orde zijn."

Complete netwerk op orde

"De afgelopen jaren zag je dat mensen rust en ruimte opzochten door te wonen in het noorden, aangejaagd door de coronatijd", vervolgt Bakker. "Die mensen zijn van harte welkom, maar we willen geen leegstaande woonwijken overdag terwijl mensen werken in de Randstad. We hebben hier ook een toekomst en een economie die draaiende gehouden moet worden. Daarvoor hebben we ook onze ruimte hier nodig."

Daarnaast maakt Bakker zich zorgen om de natuurschade die de aanleg van de spoorlijn aan zou brengen. "Je krijgt mensen niet alleen maar uit de auto door een spoorlijn aan te leggen. Het complete netwerk moet op orde zijn. Je zou echt moeten kijken: wat biedt het noorden nu, waar liggen de kansen? En zie het landschap en het water en de bodem als sturende principes hierin."

Noorden onbereikbaar?

"We doen nu een beetje alsof het noorden helemaal onbereikbaar is. Ik zit zelf ook veel in het ov en we hebben gelukkig best goede spoorverbindingen. We moeten wel de knooppunten oplossen en zorgen dat je ook vervolgens van het station weer verder komt", legt Bakker uit.

Wat Bakker hoopt dat er met het rapport gebeurt? "Er komen verkiezingen aan en er zijn onderwerpen genoeg waarbij we hopen dat dit op tafel gaat komen. We hopen niet dat de Lelylijn van tafel gaat, maar we hopen dat de overheid een integrale aanpak kiest en geïnspireerd raakt door de adviezen die in ons rapport staan."