Mediajournalist: 'Kamerleden moeten zich niet bemoeien met inhoud programma's'

2 februari 2023 · Leestijd 2 min

De NPO kan zelf het best beoordelen of de licentie van Ongehoord Nederland ingetrokken moet worden, vindt journalist Mark Koster. Hij vindt het 'griezelig' dat de Tweede Kamer van de omroep af wil nu er een derde sanctie dreigt: "We hebben de NPO niet voor niks."

"Ik vind het ontzettend griezelig dat Kamerleden zich gaan bemoeien met de inhoud van programma’s", zegt Koster in Dit is de Dag (Radio 1). "We hebben de NPO niet voor niks. Dat is de VAR en de scheidsrechter. Zij bepalen wat er gebeurt, niet Kamerleden."

Laat het dus aan de NPO over, vindt de journalist. "Anders doet de situatie zich voor dat Kamerleden het niet eens zijn met de inhoud van programma’s en zeggen: ik wil dat weg hebben. Die kant moeten we echt niet opgaan. Dan zijn we op een heel erg glijdende schaal bezig."

Meer kans

Daarbij vraagt hij zich af of het op dit moment voldoende duidelijk onderbouwd is dat de omroep zodanig over de schreef is gegaan dat de licentie nu moet worden ingetrokken. "De ombudsvrouw heeft het over een 'stelselmatige overtreding van de journalistieke normen en waarden', maar ze heeft er niet één aangegeven. Er zijn alleen maar wat flarden. De tweede sanctie ging over slecht samenwerken, maar dat is een heel arbitrair iets. Hoe meet je dat?"

Want wat krijgen we dan voor samenleving, zegt hij: "Dat mensen die ergens niet mee eens zijn een briefje kunnen sturen en weg is de omroep. Ik heb daar grote moeite mee."

Hij wijst erop dat ook bij andere omroepen zich situaties voordoen die over de schreef gaan. Ongehoord Nederland moet dan ook meer kans krijgen, vindt hij. "Onder meer door ze de kans te geven om te protesteren tegen deze sancties."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!