Juridisch adviseur Farmers Defense Force: trekker op de snelweg is geoorloofd

29 juni 2022 · Leestijd 2 min

Met een trekker de snelweg blokkeren is “extreem”, maar het is een “extreme reactie op een extreme actie”. Dat vindt Max Hazekamp, juridisch adviseur van Farmers Defense Force. Het stikstofbeleid van de overheid is zo erg, dat het geoorloofd is, zegt hij in Dit is de Dag.

Volgens Hazekamp heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al meerdere keren geoordeeld dat protesteren op de openbare weg met landbouwvoertuigen mag. “Je kunt hier niet zomaar inbreuk op maken”, vindt hij.

Hazekamp geeft toe dat er af en toe ‘excessief’ wordt gedemonstreerd, maar dat is volgens hem nodig om de aandacht te trekken. Hooibalen in de brand steken kan, als er maar geen schade ontstaat aan lijf en goed. Ook mest op de snelweg dumpen kan, vindt hij.

Frankrijk is een groot voorbeeld voor de boeren, zegt Hazekamp: “Daar zijn de acties van boeren zijn altijd langdurig geweest en altijd succesvol. Nu is dat ook de redenering.” Hij citeert de Amerikaanse Founding Father Thomas Jefferson: “Als onrecht wet wordt, is verzet een plicht.”

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet is het totaal niet eens met Hazekamp, lees ook haar perspectief:

Laura Bromet (GroenLinks): Politie moet harder optreden tegen protesterende boeren

Lees ook over:

Laura Bromet (GroenLinks): Politie moet harder optreden tegen protesterende boeren