Kamerlid Liane den Haan: 'Iedere oudere moet zelf kunnen beslissen of hij of zij doorwerkt'

15 december 2022 · Leestijd 2 min

Iedere oudere moet zelf kunnen beslissen of hij of zij doorwerkt, vindt Kamerlid Liane den Haan. Daarom wil ze af van het automatische leeftijdsontslag. “Het mooie neveneffect is dat er meer mensen beschikbaar komen op de arbeidsmarkt."

Ze wijst op de enorme krapte op de arbeidsmarkt en de grote uitstroom als gevolg van de vergrijzing. Volgens haar weten veel werkgevers en werknemers niet dat je toch door kan blijven werken, terwijl veel werknemers dit wel willen. "Ik denk dat het belangrijk is om meer bekendheid te geven aan het feit dat je niet moet stoppen, maar mag. Dat je ook minder kunt gaan werken of ander werk kan gaan zoeken."

Iedere oudere moet zelf kunnen beslissen of hij of zij doorwerkt, vindt Den Haan. "Ik vind het echt raar dat als je een bepaalde leeftijd hebt, er dan gezegd wordt dan je moet stoppen. Het mooie neveneffect is dat er meer mensen beschikbaar komen op de arbeidsmarkt. We hebben iedereen hard nodig."

Bekendheid 

Voor werkgevers zijn er soepelere regels in relatie tot oudere werknemers. Maar de bekendheid dat doorwerken dus gewoon kan, is niet voldoende, vindt Den Haan. "Dat is jammer. Ik krijg veel berichtjes van mensen die het niet wisten, ook van werkgevers. Ik denk dat het wel degelijk helpt als je het leeftijdsontslag uit de cao schrapt en werkgevers verplicht het gesprek moeten voeren: wil je stoppen, of wil je door?"

Ook moet er wat veranderen aan de beeldvorming over ouderen, zegt Den Haan. "Zo hoor je van werkgevers die tegen dit voorstel zijn, dat hun werknemers straks vaker ziek worden en hun dat veel geld kost. Dat is iets wat absoluut niet waar is. Ouderen hebben ongeveer evenveel ziektedagen, blijkt uit onderzoek. Maar jongeren zijn dan kort cyclischer ziek en ouderen zijn dan bijvoorbeeld een keer langduriger ziek."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren