Kamerlid Liane den Haan: 'Laat iemand anders de bedden in de zorg opmaken'

26 januari 2023 · Leestijd 2 min

De druk in de zorg zou verlicht kunnen worden door sommige taken van verpleegkundigen en verzorgenden te laten doen door andere mensen, vindt Kamerlid Liane den Haan. "Bedden opmaken en wassen hoeft niet per se gedaan te worden door iemand die verpleegkundig geschoold is."

Deze week blijkt dat honderden ziekenhuisbedden bezet worden gehouden door (vooral oudere) mensen die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, maar niet zelfstandig naar huis kunnen. Zij wachten op een plekje ergens anders, zoals een verpleeghuis.

Er zijn wel oplossingen, zegt Den Haan in Dit is de Dag (Radio 1). "Maar die kunnen niet 1-2-3 gerealiseerd worden. Zo is er eerder al een initiatief geweest met logeerhuizen, dat zit een beetje tussen het verpleeghuis en het ziekenhuis in. Daar kunnen mensen tijdelijk ondersteuning krijgen en even bijkomen."

Wat daarbij uitmaakt is het dat personeel niet per se verpleegkundige of verzorgende hoeft te zijn, zegt Den Haan. "In de ouderenzorg worden nu ontzettend veel taken toebedeeld aan verpleegkundigen en verzorgenden die eigenlijk ook gedaan kunnen worden door andere mensen. Je zou daar best werkzoekenden bij het UWV voor kunnen inzetten. Maar daar zitten wel wat hobbels op het vlak van wet- en regelgeving: het mag niet vanwege het feit dat het werkverdringing is."

Woonzorgvormen

Daarbij vindt ze dat er meer woonzorgvormen voor ouderen moeten komen. “Die zijn gelukkig al flink in opkomst, alleen daar is veel te laat op ingezet. We konden 20 jaar geleden al zien aankomen dat mensen niet meer in het ouderwetse bejaardentehuis willen wonen, maar wel de eigen voordeur willen houden met zorg dichtbij.”

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!