Kamerlid Nicki Pouw-Verweij is tegen het vergoeden van sekszorg voor mensen met een beperking: ‘Je komt snel op een glijdende schaal terecht’

24 mei 2023 · Leestijd 3 min

Sekszorg voor beperkte mensen vergoeden vanuit de staat? Geen goed plan, zegt JA21-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij: “Voor welke groepen geldt het dan nog meer?”

In november 2022 diende D66 een motie in om de effecten van sekszorg voor mensen met een beperking verder te onderzoeken. Een meerderheid van de Tweede Kamer was het daarmee eens. Maar Pouw-Verweij is met stomheid geslagen.

Volgens haar is het niet aan de overheid om sekszorg te vergoeden. “Er zijn hele basale behoeften waarvan we zeggen: dit hebben mensen echt nodig, en daar moet de staat dan in voorzien. Daarnaast zijn een hele hoop dingen die heel erg fijn zijn, maar die zien we meer als luxebehoeften. En daarin heeft de staat in mijn ogen geen rol”, licht Pouw-Verweij toe. “En dat staat los van wat ik die mensen persoonlijk zou gunnen.”

Grote glijdende schaal

“Het wordt heel erg lastig om te selecteren wie daar dan een beroep op mogen doen of niet”, licht het Kamerlid toe. “Er is namelijk ook onderzoek gedaan dat seks goed zou werken tegen de klachten die passen bij een depressie. Ieder jaar is 10 procent van de Nederlanders depressief. Moeten we al die depressiepatiënten dan ook de mogelijkheid tot sekszorg bieden?”

“Je komt gelijk op een hele grote glijdende schaal terecht. Daar moeten we wel even over gaan nadenken voordat we het aan één groep aanbieden, want dan kunnen we erop wachten dat een paar weken later mensen met spandoeken voor de Tweede Kamer staan: ‘Wij willen ook sekszorg’. Maar waarom mogen we dan ‘nee’ zeggen tegen die mensen, als we wel ‘ja’ hebben gezegd tegen die anderen?”

Voor wie nog meer?

Ook al zou sekszorg een positief effect hebben op bijvoorbeeld het medicijngebruik van patiënten, dan nog is Pouw-Verweij er niet van overtuigd dat de overheid het moet vergoeden. “Dan moeten we het nog steeds hebben over de rest van de glijdende schaal. Voor welke groepen geldt het nog meer?”

“Stel, we zeggen: autistische jongens moeten op kosten van de staat sekszorg krijgen. Ik denk dat je binnen no time als paddenstoelen uit de grond autismediagnoses ziet komen, met allemaal mannen tussen de 18 en 30 jaar die terecht of onterecht een autismediagnose krijgen en zeggen: ‘Kijk, doe mij maar een potje seks’.”

Minister Connie Helder komt na de zomer met een beleidsvisie op dit onderwerp.

Is seks een mensenrecht? En zo ja, wie gaat dat betalen? Die vragen staan woensdag 24 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren