Kamerlid Partij voor de Dieren: 'We moeten ons meer terugtrekken uit de natuur'

15 maart 2023 · Leestijd 3 min

In Nederland moeten we natuurgebieden meer met rust laten, vindt Leonie Vestering, Tweede Kamerlid voor Partij voor de Dieren. Ze vindt dat er verschillende plekken moeten komen waar de natuur ongestoord zijn gang moet kunnen gaan: "De invloed van de mens is desastreus."

De Partij voor de Dieren vindt dat mensen zich steeds meer terug moeten trekken uit de natuur, om natuurgebieden radicaal met rust te laten. "Ik denk dat het heel belangrijk is als we natuurgebieden hebben waar de natuur ongestoord zijn gang kunnen gaan”, vertelt Kamerlid Leonie Vestering in Dit is de Kwestie.

Als het gaat om de natuur hebben we ons als mensen te veel rechten toebedeeld, vindt ze. "We denken wel dat we rechten hebben, maar die hebben we vooral aan onszelf gegeven. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we ons zien in het grotere plaatje. De mens maakt onderdeel uit van de natuur. Het kan niet zijn dat we alles maar benutten voor de mens."

Ongestoorde gebieden

Daarom pleit ze binnen ieder groot natuurgebied in Nederland voor een gebied waar mensen geen toegang tot hebben. Op die plekken zouden dieren ongestoord moeten kunnen leven en planten kunnen groeien zonder bemoeienis van de mens: "Je ziet nu dat de invloed van de mens eigenlijk desastreus is. We hebben nog maar 15 procent van de oorspronkelijke biodiversiteit en we hebben nog nauwelijks stilte en duisternis in natuurgebieden."

Op het moment dat we de natuur niet beschermen, heeft dat ook consequenties voor onszelf, zegt Vestering. "We bestaan door de gratie van de natuur. Ook hebben we unieke natuur in Nederland die we moeten beschermen, zoals oude eikenbossen."

Wat haar betreft maakt de veehouderij daar ruimte voor: "De veehouderij neemt de helft van de oppervlakte in Nederland aan land in gebruik. Ik vind het ongelofelijk dat we meer dan de helft van de grond daarvoor gebruiken en daardoor geen ruimte meer hebben om te bouwen of de natuur te beschermen."

Moet de natuur op slot voor de mens? Die vraag staat centraal in de nieuwste uitzending van Dit is de Kwestie, woensdag 15 maart om 21.50 uur op NPO2. Na afloop is de aflevering terug te zien via NPO Start.