Kamerlid Queeny Rajkowski ziet vooral gevaren van AI, maar: 'Moeten niet op pauzeknop drukken'

10 mei 2023 · Leestijd 3 min

Kunstmatige intelligentie is gevaarlijk, zegt VVD-Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski in Dit is de Kwestie (EO). Ze wijst op grote gevaren van AI voor de wereldorde en pleit voor strengere regels.

AI is inmiddels zo ver ontwikkeld dat het onze samenleving kan overnemen, denkt Rajkowski. “Als je tegen kunstmatige intelligentie zegt: doe wat goed is voor de mens en jij mag bedenken wat goed is voor de mens, dan kan die zomaar besluiten gaan nemen waar wij niet zo blij mee zijn.”

Toch wil ze niet dat Nederland stopt met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. “Stel dat we met z'n allen in het westen zouden afspreken om op de pauzeknop te drukken, dan gaat China toch gewoon door? En misschien is dat wel de grootste zorg van allemaal.”

Machtigste worden

We moeten mee in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, omdat het anders veel erger wordt, denkt Rajkowski. “Wij hebben ethische kaders met elkaar afgesproken: waarom leven we in deze samenleving, hoe gaan we met elkaar om? Dat gaat niet altijd goed, maar intrinsiek vinden we hetzelfde.”

“En als je dan naar China en Rusland kijkt, dan hebben zij een heel ander wereldbeeld en een bepaald doel voor ogen: de machtigste worden. En mensenrechten zijn ondergeschikt. Daar moeten we ons wel toe verhouden als we niet willen dat China als grootmacht de wereldorde gaat bepalen”, legt het Kamerlid uit.

Grootste risico voor mens

Een voorbeeld van de gevaren van AI voor de wereld is het verschil in oorlogsvoering. “De militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft een paar jaar geleden al gewaarschuwd dat China werkt aan autonome wapens. Dat zijn wapens die zelf besluiten: schiet ik nu of schiet ik niet? Dat is het allergrootste doemscenario.”

“Er is ook een organisatie die heeft onderzocht wat de meest existentiële risico’s voor de mensheid zijn. Dan zie je dat klimaatverandering een klein risico is als het gaat om de mens uitroeien. En als je dan kijkt naar kunstmatige intelligentie, dan is dat risico is als het gaat om de mens uitroeien. En als je dan kijkt naar kunstmatige intelligentie, dan is dat by far het allergrootste risico.”

Is kunstmatige intelligentie een gevaar of juist een kans? Die vraag staat woensdag 10 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.