Karel en Grieta vingen in hun boerderij meer dan 240 pleegkinderen op

17 november 2022 · Leestijd 3 min

In hun 40-jarig huwelijk hebben Karel en Grieta Gootjes meer dan 240 pleegkinderen opgevangen. Hun boerderij was voor deze kinderen een plek waar ze veilig waren en liefde kregen en dat is ook wat ze hen als pleegouders wilde meegeven. "Ook al bleven ze maar heel kort, dat is een ervaring die niemand ze meer afpakt", zegt Grieta.

Voor Grieta en Karel kwam de pleegzorg ‘op hun weg’ omdat het stel zelf geen kinderen kon krijgen, vertellen ze in het EO-programma Crux. Via een kennis kwamen ze in contact met een pleegzorginstantie. "Je neemt pleegkinderen omdat jij dat wil, niet omdat zij dat willen", zegt Grieta. "Ze willen je liefde niet, ze willen de liefde van hun eigen vader en moeder en niet van hun pleeggezin. Dat er een band ontstaat, dat komt in de loop van de tijd."

Rust, reinheid, regelmaat

Het opbouwen van die band met hun pleegkinderen ging Karel en Grieta goed af. Op de boerderij zorgde het stel voor 'rust, reinheid en regelmaat' waarmee ze de kinderen een stabiele basis boden. "We stonden op vaste tijden op en dronken op dezelfde tijd koffie. Kinderen leven op regelmaat, omdat dat duidelijk is", vertelt Grieta. "Ik zeg altijd, we zijn een gek gezin: we drinken met z'n alle koffie en bidden aan tafel. Dat zijn rare dingen en dat zijn veel kinderen niet gewend. Voor ons is het gewoon. We geven de kinderen dan ook de ruimte om daarmee te leren omgaan."

Kinderen zijn nooit moelijk

De kinderen die het stel onder hun vleugels nam, kwamen uit veel verschillende soorten thuissituaties. "We hebben hele moeilijke kinderen in huis gehad. Kinderen die misbruikt zijn, kinderen met een beperking, met ouders die drank en drugs gebruikten." Toch zien Karel en Grieta dit los van het kind zelf. "De kinderen zijn in principe nooit moeilijk, de omstandigheden waar ze in zitten zijn moeilijk."

"Er zijn kinderen zo zwaar beschadigd dat je tranen in je ogen krijgt. Het enige dat je kunt doen is naar ze luisteren en er voor ze zijn", zegt Karel. Dat luisteren deden niet alleen Karel en Grieta zelf, op de boerderij hadden ze namelijk ook biggen. "Kinderen konden hun verhalen kwijt bij de biggen. Want iedereen had een verhaal, niet één uitgezonderd", aldus Karel. "Pleegkinderen neem je mee in je eigen leven. Je mag ze een stukje begeleiden. Het is prachtig om die pleegkinderen iets mee te kunnen geven." 

De verhalen van Dylan en Karel en Grieta zijn zaterdag 19 november om 19.15 te zien in het EO-programma Crux op NPO2. De aflevering is later terug te zien via NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren