Kenneth Stam over excuses voor slavernijverleden: 'Begin van het samen creëren van bewustwording'

20 december 2022 · Leestijd 3 min

De excuses van het kabinet zijn een goed begin van het stilstaan bij de slavernijgeschiedenis en het creëren van bewustwording, zegt Kenneth Stam. Hij is betrokken bij Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg. "Er is nog veel werk aan de winkel om racisme en uitsluiting te stoppen."

Een historisch moment, noemen veel mensen de excuses die premier Rutte op 19 december aanbood voor het slavernijverleden. Zo ook Kenneth. "Ik vond het indrukwekkend. Vooral de woorden die hij uitsprak in het niet-Nederlands raakte me." Wat betreft Kenneth is de eerste stap gezet. "Dit is een mooi moment om verder in gesprek te gaan en er samen voor te zorgen dat de geschiedenis op de juiste manier wordt verteld", aldus Stam. 

Begrip en erkenning

Rutte benoemde in zijn toespraak dat deze excuses geen punt zijn maar een komma. Er moet namelijk nog wel het een en ander gebeuren, stelt Kenneth. "Rutte heeft ook gezegd dat de gevolgen van het slavernijverleden, zoals racisme en uitsluiting, geen onderdeel meer mogen zijn van onze samenleving." Die patronen zijn vandaag de dag nog steeds voelbaar, merkt ook Kenneth. Hij hoopt dat de excuses helpen in het creëren van bewustwording hiervan.

De beste manier om dat te realiseren is door onderwijs, stelt Kenneth. "Dat zal moeten gebeuren door te investeren in goede leerstof. Zodat de geschiedenisboeken de geschiedenis op een juiste manier worden weergeven. Niet door de gouden eeuw verheerlijken, maar ook aandacht te geven aan slavenhandel. In mijn jeugd was de slavernijgeschiedenis echt onderbelicht."

Op lokaal niveau lopen al meerdere initiatieven om meer aandacht te krijgen voor het slavernijverleden. "In Tilburg hebben we bijvoorbeeld een monument neergezet", zegt Kenneth. "Hij staat op een drukke plek achter het station. Daar lopen veel mensen langs die dan in aanraking komen met dat verhaal." Het is goed dat dat ook op landelijk niveau geregeld wordt, stelt hij. Een manier om dat te kunnen doen is door de herdenkingsdag Keti Koti meer in het licht te zetten. "Ik zou het mooi vinden als we 1 juli kunnen uitroepen tot nationale feestdag. Dan zou de cirkel rond zijn."

Wederzijds respect

Kenneth hoopt dat de gemaakte excuses van het kabinet ook mensen bereiken die minder snel in aanraking komen met mensen uit het Caribische deel van Nederland. "Ik hoop dat de mensen die er nooit bij stil hebben gestaan, nu het gesprek willen aangaan. Een Surinamer die in je eigen straat woont kan een laagdrempelige manier zijn om het over het slavernijverleden te hebben. Zo kan er wederzijds respect kan ontstaan. Ook wanneer een persoon die er zelf niet veel mee heeft, wel in ziet waarom 1 juli voor een Surinaams persoon een belangrijke dag is."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren