Klimaatactivist Talitha Muusse: 'Voer meer goede gesprekken over klimaatverandering'

27 oktober 2022 · Leestijd 3 min

"Veel dingen die we nu normaal vinden zijn allemaal met activisme bereikt", stelt Klimaatactivist en presentatrice Talitha Muusse. Zo zou er ook meer aandacht moeten komen voor de boodschap van klimaatactivisten, vindt ze.

Volgens Muusse staan de acties van klimaatactivisten in musea en talkshows in verhouding met de ernst van het probleem. "Als je een protest wil doen wat indruk maakt en met als gevolg dat mensen er over praten, moet je iets doen wat niet gewoon is. Wat je ook doet, je gaat altijd iets verstoren van het bestaan. Dat is de essentie van activisme of protest."

Catastrofe

"De activisten zeggen, als je nu kijkt naar de plannen van de overheid en bedrijven. Dan tellen die gewoon niet op om onder die 2 graden te blijven. Die tellen op naar een scenario van catastrofe. Dan heb je misschien een morele verplichting om je maatschappelijke ongenoegen daarover te uiten en te kijken naar hoe we daar met onze kennis naar kunnen handelen."

Waar de discussie volgens Muusse om moet gaan is of wij een morele verplichting om catastrofale klimaatrisico's in de toekomst te voorkomen. "We weten met de wetenschap dat er catastrofale gevolgen zijn als de aarde meer dan 1,5 of 2 graden opwarmt. Hebben we dan niet een verplichting om dit te voorkomen?"

Publiek debat

Hoewel er tegenwoordig op school veel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid en klimaat is dat in de media niet terug te zien, stelt Muusse. "Ik merk dat er in het publiek debat veel weerstand ontstaat wanneer het gaat over het onderwerp klimaat en of dat wel vaak genoeg op de agenda staat. Maar blijkbaar vinden deze mensen dat er wel te weinig aandacht aan wordt besteed en willen ze het er meer over hebben."

"Als je een avond gaat zappen word je nog niet doodgegooid met goede inhoudelijke gesprekken over dit onderwerp, dat kan nog veel meer." Daarom zijn acties van klimaatactivisten hard nodig, vind Muusse. "Als de vraag over klimaatveranderingen en verantwoordelijkheid bij een paar mensen is geland door zo'n actie, of een paar talkshows meer avonden met klimaatexperts spreken, dan is dat gewoon winst en hebben ze het hartstikke goed gedaan."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren