Klimaatactiviste en theoloog Rozemarijn van 't Einde: 'Vliegen wordt nooit iets goeds'

Mensen zijn zich veel te weinig bewust van de ernst van de klimaatcrisis, vindt klimaatactiviste en theoloog Rozemarijn van ’t Einde. Zelf zou ze het liefst nooit meer vliegen.
Al decennialang doen we door te vliegen iets dat niet oké is, vindt Van ’t Einde. Als klimaatactiviste komt ze regelmatig in actie voor het lot van de aarde bij Christian Climate Action. De meeste vluchten zijn volgens haar helemaal niet nodig. “Tegelijk snap ik goed dat mensen met het vliegtuig gaan, want ze zijn zich niet voldoende bewust van de ernst van de crisis. Als je alle feiten serieus neemt, zou de lust om te vliegen je wel snel vergaan.”
Zo is er sprake van ‘greenwashing’, zegt Van ’t Einde. Dat betekent dat iets duurzamer of groener wordt voorgesteld dan het eigenlijk is. “Zo zegt KLM biobrandstof toe te voegen aan de tank, waardoor je denkt dat het allemaal meevalt met de schade van een vlucht. Maar in werkelijkheid is het maar een half procent. Ook bieden veel luchtvaartmaatschappijen CO2-compensatie aan waarmee de indruk wordt gewekt dat hiermee de klimaatimpact van een vlucht wordt uitgewist. Helaas is het echt niet meer dan een doekje voor het bloeden.”
Ze vindt dat er te veel duurzame keuzes liggen bij de consument. “Waarom moeten we in de supermarkt kiezen of er wel of geen dierenleed aan ons voedsel te pas is gegaan en of je met je vakantie de aarde onherstelbaar verwoest? Die barbaarse keuze zouden we niet moeten willen hebben. Dat kan je niet aan individuen overlaten als ze slecht worden geïnformeerd.”
Ze vindt dat de overheid meer informatie moet geven over de klimaatcrisis en de ernst van de situatie moet benadrukken: “De overheid is daar nu niet eerlijk over. Aan alle kanten is er nog steeds misleidende reclame. Als je geen zin hebt om erin te geloven, hoeft dat niet.”
Tegelijk worden er op zowel Europees als landelijk niveau impactvolle maatregelen genomen genomen om de luchtvaart te verduurzamen en in 2030 en 2050 te laten voldoen aan het Klimaatakkoord. “Tot op een bepaalde hoogte is dat een verbetering”, vindt Van ’t Einde. “Maar vliegen blijft slecht. Het wordt nooit iets dat goed is. Het zijn allemaal CO2-bommen die met elke vlucht de wereld in worden gegooid.”
Daarom moeten we zoveel mogelijk vluchten schrappen om een leefbare aarde binnen bereik te houden, vindt Van ’t Einde. Zelf gaat ze elk jaar op vakantie naar Drenthe. “Daarbij moeten we ons afvragen wanneer het echt nodig is om te vliegen. Binnen Europa kun je met de trein.”
Klimaatschaduw
Het is belangrijk dat we onze CO2-afdruk verkleinen, zegt Van ’t Einde. “Maar nog belangrijker: dat we onze klimaatschaduw bekijken. Die gaat niet zozeer over je CO2-uitstoot, maar over je persoonlijke invloed. Bijvoorbeeld door de impact van je werk, je stemgedrag of in hoeverre je het gesprek erover aan gaat met anderen.”
Onlangs kreeg ze de keuze om voor haar werk naar Zuid-Afrika te gaan, waar haar organisatie excuses wil aanbieden voor haar aandeel in het slavernijverleden. “Het zou goed zijn om daar allemaal aanwezig te zijn, tot je beseft dat er een klimaatcrisis is en je bedenkt dat de rijke 10 procent op de wereld de helft van alle uitstoot veroorzaakt”, zegt ze. “Arme landen lijden daaronder. Er is gewoon weer kolonisatie aan de gang, maar dan in de atmosfeer. Dat is iets waar we dan over een tijd weer excuses over moeten aanbieden.”
Toch betekent dat niet dat ze nooit en te nimmer meer een vliegtuig instapt: "Het is een moeilijke keuze om in november in het vliegtuig te stappen voor een reis naar Singapore voor mijn bestuurswerk", vertelt ze. “Ik heb besloten om toch te gaan omdat ik binnen de organisatie merk dat ik mensen bewust kan maken en door verandering in beleid veel vluchten kan voorkomen. Dat lukt me niet op afstand. Ik probeer mijn klimaatschaduw zo groot mogelijk te maken. Zo ga ik tijdens die reis ook over klimaatverandering spreken op een jongerenconferentie.”
Beeld: Jerney Hakkenberg
Een andere mening lezen?
Lees ook over:
Baas Corendon: 'We kúnnen niet stoppen met vliegen, we zijn verslaafd'
Lees ook over:
Luchtvaartjournalist: 'Vliegen wordt straks onmogelijk voor mensen met kleine beurs'
Lees ook over:
Esther van Lunteren gaat op vakantie met de trein: 'Vliegen mag zo bijzonder mogelijk blijven'
Lees ook over:
Vliegen mag best, maar moet wel meer kosten, vindt Frank Oostdam van ANVR
Lees ook over: