Kunstmatige intelligentie gevaarlijk? Deze expert denkt van niet: ‘Je moet je bij sommige dingen afvragen: wil je überhaupt dat de mens het doet?’

10 mei 2023 · Leestijd 2 min

Kunstmatige intelligentie biedt veel kansen, vindt AI-expert Joris Cornielje. Hij denkt dat we naar een toekomst gaan waarin basale taken volledig worden overgenomen door AI. “Ik denk dat AI alles kan, als je ‘m genoeg tools geeft.”

De mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt, zie je goed in bijvoorbeeld fotografie, laat Cornielje zien in Dit is de Kwestie (EO). “Wat nou als je een foto zou kunnen nemen van iets waar nooit een foto van was. Dus: je was bij de slag van Napoleon, de holbewoners of het laatste avondmaal. Daar kun je nu dan dus wel een plaatje van hebben.”

“Eigenlijk word je een soort creative director van de wereld”, vertelt de AI-expert. “Het hele idee van dat je met een camera ergens naartoe moet, is er dan niet meer. Je moet het gewoon bedenken en iemand vinden die het wil bekijken. Dat is het menselijke: waar zitten we met z’n allen op te wachten? Maar dat je het kan maken, dat weten we nu vrij zeker.”

‘Denk dat AI alles kan’

Niet alleen in de creatieve, maar ook in de praktische toepassing van AI ziet Cornielje kansen. Hij denkt dan ook dat we naar een toekomst gaan waarin basale taken worden overgenomen door kunstmatige intelligentie, waardoor wij veel meer ruimte krijgen om ons bezig te houden met andere dingen. “Ik denk dat AI theoretisch alles kan, als je ‘m genoeg tools geeft.”

“Denk even aan een chirurg. Wie kan beter en scherper snijden: een chirurg of een AI-bestuurde robotchirurg? Dan wint de robotchirurg, die kan dat vele malen beter”, vertelt Cornielje. “Bij sommige dingen is het dus de vraag: wil je überhaupt dat de mens het doet?”

Is kunstmatige intelligentie een gevaar of juist een kans? Die vraag staat woensdag 10 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.