'Lat in het onderwijs lager leggen is één van de domste dingen die je kan doen'

10 januari 2023 · Leestijd 3 min

Moet de lat in het onderwijs lager, nu zoveel jongeren prestatiedruk ervaren? Dat is "één van de domste dingen die je kan doen", zegt geschiedenisdocent Erik Ex, die lesgeeft op het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. "De lat ligt al tientallen jaren op dezelfde plek."

‘Als iedereen maar de hele tijd hoger, hoger, hoger wil, geeft dat heel veel spanning en prestatiedruk”, zei onderwijsminister Robbert Dijkgraaf onlangs in De Volkskrant. Betekent dit dat de lat in het onderwijs lager moet? Erik Ex, eerder docent van het jaar, vindt dat geen goed idee, zegt hij in Dit is de Dag (Radio 1).

"De lat ligt al tientallen jaren op dezelfde plek", zegt Ex. "Het gebeurt steeds meer dat leerlingen de resultaten niet behalen, dus de onderwijsresultaten gaan niet omhoog. Dus de lat lager leggen, lijkt me één van de domste dingen die we nu kunnen doen."

"We kunnen wel roepen: we willen niet hoger, hoger, hoger", zegt hij, "maar leerlingen zien dat heel anders en hun ouders ook. Die willen het beste voor hun kind en denken dat dat wel degelijk hoger, hoger, hoger is."

Hoog en laag

Daarbij klinkt steeds vaker het pleidooi om te stoppen met denken in termen van hoog of laag opgeleid. Maar ook dat is niet de oplossing, vindt Ex. "Het werkt helemaal niet. Mijn leerlingen snappen prima dat als ze in het derde jaar een pakket kiezen met daarin natuur- en scheikunde en filosofie, dat ze aan het einde van hun school nog alle kanten op kunnen."

Volgens hem maakt het nog wel degelijk uit op welk onderwijsniveau je uitkomt. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat de samenleving respect heeft voor iedereen en dat iedereen goed betaald wordt. Maar als je naar de realiteit kijkt, is het wel zo dat als je op havo-vwo en vervolgens op hbo of de universiteit terechtkomt, je een gemiddeld hogere levensverwachting hebt en gemiddeld meer gaat verdienen. Daarnaast kan je met je vwo-diploma nog steeds elektrotechneut worden."

Geen telefoons in de klas

Het is belangrijk dat er op school echt geleerd wordt, zegt Ex. "Dat je als leraar uitstraalt hoe fantastisch jouw vak is. Daarvoor heb je goeie mensen nodig. Dat is echt nog wel een probleem in het onderwijs."

Ook vindt hij dat telefoons echt uit de klas moeten verdwijnen. "Leerlingen zitten soms wel vier, tot zes tot acht uur per dag op hun telefoon. We zouden die telefoons niet onder schooltijd moeten gebruiken. Het zou deze generatie en hun geluk absoluut ten goede komen."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren