'Laten we hittegolven een naam geven, net als stormen'

20 juli 2022 · Leestijd 2 min

We moeten heel anders gaan kijken naar hitte, denkt gedragswetenschapper Reint-Jan Renes, want het wordt steeds normaler.

Het aantal hittegolven neemt toe, vertelt Renes. "Sinds 1900 worden de hittegolven bijgehouden, dat waren er 29. Maar sinds 2000 waren het er 13 van de 29...", vertelt hij. Hierover moet de overheid veel beter communiceren, zodat we ons er bewuster van worden dat het deel van het leven wordt, denkt hij.

In Dit is de Dag deden verschillende mensen suggesties voor aanpassingen, zoals meer stadsparken:

Stedenbouwkundige: Plant veel meer bomen in de stad

Lees ook over:

Stedenbouwkundige: Plant veel meer bomen in de stad
'Let bij hitte vooral op kwetsbaren: de armste wijken zijn de warmste wijken'

Lees ook over:

'Let bij hitte vooral op kwetsbaren: de armste wijken zijn de warmste wijken'

Maar om deze dingen te doen, moet er wel draagvlak zijn, denkt Renes. Gisteren, op de dag dat het 39,5 graad werd in Maastricht, had het kabinet daarom bijvoorbeeld een persconferentie kunnen houden. 

De gedragswetenschapper heeft nog wel wat andere ideeën: "Misschien moeten we op hete dagen gewoon om 5 uur beginnen met werken, daarna een paar uur niks doen en aan het einde van de dag weer beginnen. We moeten nadenken: wat voor soort samenleving past bij dit soort temperaturen?"

Een ander idee: hittegolven een naam geven. "Het zorgt dat een hittegolf een gemakkelijker gespreksonderwerp is, het komt wat dichterbij mensen. Als het deze keer hittegolf Tim is, en twee jaar geleden had je Jan, en Tim is er nog veel warmer dan Jan, dan krijg je een heel ander gesprek. De kans dat mensen er dan over praten neemt toe, en alles wat de bewustwording van mensen bevordert, is gunstig."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik