Lea van Animal Save Nederland: ‘Doen we hetzelfde bij honden als bij varkens, staat wereld op zijn kop’

30 juni 2022 · Leestijd 2 min

"Het is natuurlijk heel raar dat we onderscheid maken tussen dieren", zegt Lea van Animal Save Nederland in Dit is de Kwestie. "Ik denk dat we geen band hebben met varkens omdat we ze helemaal uit de maatschappij hebben gehaald."

In de uitzending is te zien bij een slachterij in Boxtel, waar dierenactivisten de ruimte krijgen om varkens nog wat aandacht te geven voor ze geslacht worden. "Dat we met zijn allen dieren in deze truck laten zitten terwijl bij wijze van spreken onze hond naar de kapper gaat en je kan hem zelfs begraven tegenwoordig."

Dagelijks rijden tientallen vrachtwagens vol varkens af en aan bij de slachterij in Boxtel. Het gaat om zo'n 20.000 varkens per dag. Door het maken van foto’s en filmpjes hoopt de organisatie de dieren een gezicht te geven om de buitenwereld ervan te overtuigen dat varkens eigenlijk niet anders zijn dan honden en katten. ‘"e ziet dat de één heel nieuwsgierig is en de ander schuw, de ander weer brutaal’, zegt Lea. ‘Net als bij honden. Geen hond is hetzelfde en dat geldt voor varkens ook."

Stel je voor dat het een vrachtwagen vol honden zou zijn, zegt ze. "Dan zou het hier vol staan van de mensen. Dan zou de wereld op zijn kop staan, dat vinden we allemaal verschrikkelijk. Maar waarom vinden we dat verschrikkelijk? Wat maakt het erg als we dat een hond aandoen en wat maakt het niet erg als we dat met een varken doen?"

"Dat je op korte termijn op zo’n afstand hier bij de vrachtwagen al een band met het dier krijgt geeft precies die dubbele moraal aan", zegt ze. "We hebben geen band met deze dieren omdat we zo ver van ze af staan. We hebben ze helemaal uit de maatschappij gehaald."

Sommige mensen zien varkens als een productiedier. Bijvoorbeeld deze varkensboeren:

Varkensboeren Gert en Arie: 'Een varken is een productiedier'

Lees ook over:

Varkensboeren Gert en Arie: 'Een varken is een productiedier'

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik