Lector New Finance: 'Het doel van de ECB met de digitale euro is nog niet duidelijk'

8 november 2022 · Leestijd 2 min

"Ik denk dat er brede consensus is onder ECB’ers, leden van Europees Parlement en bankieren dat een digitale euro nodig is", zegt Martijn Jeroen van der Linden, lector New Finance aan de Haagse Hogeschool. Zelf zet hij wel een aantal vraagtekens bij het plan van de Europese Centrale Bank en de doelstelling van een digitale munt.

Van der Linden is aanwezig op een conferentie in Brussel over de digitale euro. Daar presenteerde de ECB een deel van haar plannen en legde uit waarom dit een belangrijk onderwerp is. "Commerciële banken zijn geldscheppende instellingen", vertelt Van der Linden daarbij. "Die creëren het geld zelf, dat is privaat geld. Tegenwoordig is er maar vijf procent publiek geld in omloop, dat is alleen cash geld. Steeds minder mensen hebben publiek geld en dat wordt steeds meer gezien als een probleem. Daarom wil de ECB in Europa een digitale euro introduceren."

Maar het precieze doel van het plan is nog onduidelijk, stelt Van der Linden. "Eén van de dingen die tijdens de conferentie werd bediscussieerd, is het doel van zo'n digitale munt. Dat is nog niet echt helder geformuleerd." Ook is de strategie achter de digitale euro verwarrend, zegt hij: "Afgelopen maanden heeft minister Kaag van Financiën gezegd dat de digitale euro wel succesvol moet zijn, maar niet te succesvol. Want daarmee bestaat de kans dat mensen hun bankrekeningen niet meer goed en veilig genoeg vinden, waardoor het bestaande systeem in gevaar wordt gebracht."

De ECB moet volgens Van der Linden nog wel wat stappen zetten voor het plan in werking kan worden gezet. Wel is hij ervan overtuigd dat een digitale euro kan helpen om meer onafhankelijk te zijn van commerciële banken. "Een alternatief voor de ontwikkeling van commerciële banken is een betere doelstelling voor de digitale euro dan financiële inclusie. En als het een serieuze alternatief voor private banken moet worden dan moet het ook aantrekkelijk zijn."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!