Leesexpert Ruud Hisgen: Bevorder 'diep lezen'

18 juli 2022 · Leestijd 2 min

Hoe gaan we de ontlezing tegen? Ruud Hisgen, van het boek 'De Lezende Mens' komt met een oplossing: diep lezen.

Volgens Hisgen is het laten lezen van fictieboeken door kinderen niet de hele oplossing voor de ontlezing. Hierdoor doen kinderen wel leeservaring op, maar om bijvoorbeeld een ingewikkelde brief van de overheid te kunnen lezen is meer nodig. "Lezen is niet alleen literatuur, maar alles wat tekst is", zegt hij.

Als kinderen daadwerkelijk goed moeten leren lezen, moet er in het onderwijs aandacht zijn voor 'diep lezen', zoals hij dat noemt. Er zijn drie vormen van lezen: bladerend lezen ("iets opzoeken in een encyclopedie"), onderdompelend lezen ("dat je bijvoorbeeld een thriller leest en niet meer wil stoppen met lezen") en diep lezen ("dat je leest en regelmatig bij de tekst stilstaan en denkt: klopt het eigenlijk wel?"). Alledrie belangrijk, zegt hij, maar vooral die laatste is belangrijk om kinderen klaar te stomen in de maatschappij.

"Met diep lezen train je je denkkracht, het is de poort tot aandachtig denken, maar op de meeste scholen komt diep lezen niet aan bod want het wordt niet als noodzakelijk gezien", zegt Hisgen. Docenten moeten dit aanleren en ook docenten op lerarenopleidingen.

Hisgen schreef het boek 'De Lezende Mens', samen met Adriaan van der Weel.

Een andere oplossing is die van Gerlien van Dalen van de Stichting Lezen: op elke school een bibliotheek:

Stichting Lezen: Zorg voor een bibliotheek op élke school

Lees ook over:

Stichting Lezen: Zorg voor een bibliotheek op élke school

Je kunt ook jongeren meer opzoeken, denkt CPNB-directeur Eveline Aandekerk:

CPNB: Praat over boeken op TikTok of in de McDonald's

Lees ook over:

CPNB: Praat over boeken op TikTok of in de McDonald's
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer