Leesexpert Ruud Hisgen: Bevorder 'diep lezen'

Hoe gaan we de ontlezing tegen? Ruud Hisgen, van het boek 'De Lezende Mens' komt met een oplossing: diep lezen.
Volgens Hisgen is het laten lezen van fictieboeken door kinderen niet de hele oplossing voor de ontlezing. Hierdoor doen kinderen wel leeservaring op, maar om bijvoorbeeld een ingewikkelde brief van de overheid te kunnen lezen is meer nodig. "Lezen is niet alleen literatuur, maar alles wat tekst is", zegt hij.
Als kinderen daadwerkelijk goed moeten leren lezen, moet er in het onderwijs aandacht zijn voor 'diep lezen', zoals hij dat noemt. Er zijn drie vormen van lezen: bladerend lezen ("iets opzoeken in een encyclopedie"), onderdompelend lezen ("dat je bijvoorbeeld een thriller leest en niet meer wil stoppen met lezen") en diep lezen ("dat je leest en regelmatig bij de tekst stilstaan en denkt: klopt het eigenlijk wel?"). Alledrie belangrijk, zegt hij, maar vooral die laatste is belangrijk om kinderen klaar te stomen in de maatschappij.
"Met diep lezen train je je denkkracht, het is de poort tot aandachtig denken, maar op de meeste scholen komt diep lezen niet aan bod want het wordt niet als noodzakelijk gezien", zegt Hisgen. Docenten moeten dit aanleren en ook docenten op lerarenopleidingen.
Hisgen schreef het boek 'De Lezende Mens', samen met Adriaan van der Weel.
Een andere oplossing is die van Gerlien van Dalen van de Stichting Lezen: op elke school een bibliotheek:
Lees ook over:
Stichting Lezen: Zorg voor een bibliotheek op élke school
Je kunt ook jongeren meer opzoeken, denkt CPNB-directeur Eveline Aandekerk:
Lees ook over: