'Let bij hitte vooral op kwetsbaren: de armste wijken zijn de warmste wijken'

20 juli 2022 · Leestijd 2 min

Madeleen Helmer, expert op het gebied van klimaatadaptatie, ziet dat mensen die in arme, versteende wijken de meeste hitte te verduren krijgen.

Nederland moet zich aanpassen aan de warmte en moet daarbij vooral kijken naar de kwetsbare inwoners, vindt Helmer. “Je moet veel meer vanuit de kwetsbaarheden van bewoners, huizen en het gebied gaan kijken”, zegt ze in Dit is de Dag. 

Met name arme wijken hebben last van de warmte: "De armste wijken zijn de warmste wijken." Deze wijken staan bekend om haar doorzonwoningen, maar dat is bij hitte juist een nadeel. "Het belangrijkste is dat je zorg dat de zon je huis niet inkomt", vertelt ze, "met zonwering."

Twee jaar geleden werd er onderzoek gedaan onder woningcorporaties over hoeveel woningen zonwering hebben en dat bleek minder dan 10 procent. "En het wordt bij renovaties vaak weggehaald omdat het onderhoudsgevoelig is. Hier ligt echt wel een grote uitdaging."

Universitair hoofddocent stadsontwerp aan de TU Delft vindt dat we meer parken aan moeten leggen en bomen moeten herwaarderen, vertelt hij in onderstaand artikel.

Stedenbouwkundige: Plant veel meer bomen in de stad

Lees ook over:

Stedenbouwkundige: Plant veel meer bomen in de stad

De oplossing van het aanleggen van stadsparken is nuttig, vindt Helmer, maar het is voor kwetsbaren niet altijd een oplossing, omdat bij bijvoorbeeld ouderen de mobiliteit laag is. "Waar je erg op uitkomt, is dat we elkaar zullen moeten gaan helpen door deze tijd heen", zegt Helmer. Eenzaamheid speelt ook een rol.

We moeten ook ons gedrag aanpassen, zegt gedragswetenschapper Reint-Jan Renes:

'Laten we hittegolven een naam geven, net als stormen'

Lees ook over:

'Laten we hittegolven een naam geven, net als stormen'

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik