Lisa Verdoorn zei haar hbo-functie op voor een baan in de zorg: 'Ik word hier blijer van'

21 november 2022 · Leestijd 3 min

Lisa Verdoorn maakte de overstap van een baan in de journalistiek naar een werk-leertraject als verzorgende IG. Hoewel niet iedereen in haar omgeving dat begreep, heeft Lisa geen spijt van haar keuze. "Ik haal nu meer voldoening uit mijn werk", aldus Lisa.

Na een hbo-opleiding journalistiek te hebben afgerond ging 28-jarige Lisa aan de slag in de journalistiek. Zeven jaar lang werkte ze bij een uitgeverij, waar ze het erg naar haar zin had. "Ik ging veel op pad, kwam op bijzondere adressen en er was veel flexibiliteit." Maar tijdens de coronaperiode veranderde er veel. "Ik werkte thuis vanachter mijn bureau en miste het persoonlijk contact en de beweging", vertelt ze.

Van betekenis zijn

Door het personeelstekort in de zorg, maar ook om haar liefde voor ouderen, besloot ze haar wens om wat in de zorg te kunnen betekenen in de praktijk te brengen. "Eerst zocht ik naar een bijbaan die ik naast mijn werk kon doen. Maar in de instelling waar ik nu werk, willen ze graag geschoold personeel. Daarom boden ze mij dit traject aan." Dat traject biedt een versneld werk-leertraject voor de mbo-opleiding voor verzorgende IG. 

Dat was voor Lisa best een moeilijke keuze. "Je geeft toch wat zekerheid op, je moet als het ware opnieuw beginnen." Ondanks dat ze ook op zelfstandigheid, vrijheid en salaris moest inleveren, besloot ze de stap wel te zetten. Inmiddels is ze een aantal maanden werkend als verzorgende in een verzorgingshuis. "Ik word hier blijer van, ik ben in beweging en ik kan mensen helpen. De dag vliegt voorbij, je bent de hele tijd bezig."

Verantwoordelijkheid

Wat haar opviel was de mate van verantwoordelijkheid die bij een verzorgende functie komt kijken. "Ik had niet verwacht dat je veel verpleegtechnische handelingen mag doen, zoals het geven van medicijnen of katheteriseren. Maar ook andere kleine handelingen, zoals iemand douchen: je bent altijd verantwoordelijk voor iemands veiligheid." Ook komt bij het werk als verzorgende veel verslaggeving en overleg kijken. "Die combi van hoofd- en handwerk vind ik erg fijn."

Het beeld wat mensen bij een mbo-studie of -baan hebben is in die zin ook niet terecht, vindt Lisa. "Heel veel mensen weten niet dat dit toch wel meer inhoudt dan je denkt. Verschillende mensen vonden het gek dat ik naar deze functie ging. Ze dachten dat je dan alleen simpele dingen mag doen, maar ik vind dat ik nu regelmatig meer verantwoordelijkheid heb dan in mijn vorige baan."

Voldoening

Hoewel ze nu niet meer werkt in de journalistiek, is Lisa niet van mening dat ze voor niks heeft gestudeerd. "In elk vakgebied leer je skills die je kunt gebruiken. Ik moet nu veel in gesprek met mensen en verslagen schrijven, dus zo ben ik nog steeds met taal bezig." Terugkijkend is ze blij met de beslissing om van loopbaan te wisselen. "Anders zat ik alleen maar achter mijn computer. Sommige dagen verlang ik er naar terug, maar ik was te druk om te kunnen bewegen. Nu kom ik moe thuis, maar wel met meer voldoening."