Lisa Westerveld (GL) over stakingen jeugdzorg: 'Er moeten nu concrete oplossingen komen'

11 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Terecht, vindt GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld het dat jeugdbeschermers gaan staken. "Ik weet dat hulpverleners niet zomaar gaan staken, dat doe je als het echt niet meer anders kan." Het grootste probleem is volgens Westerveld dat er geen actie ondernomen wordt, zelfs na eerdere signalen.

"We weten al jarenlang dat het niet goed gaat met jeugdbescherming", zegt Westerveld in Dit is de Dag. "In 2019 hadden we een alarmerend rapport van de inspectie, die zeiden toen dat het niet goed ging met dit stelsel. Ook afgelopen jaren blijkt dat het niet goed gaat met het stelsel, dat er harder ingegrepen moet worden. In al die jaren is er niks gedaan. De jeugdbescherming kan het zo niet volhouden en zo worden ook de kwetsbare kinderen niet genoeg beschermd." 

De reden daarvan ligt volgens Westerveld bij het gebrek aan concrete plannen en daadkracht. "We zijn de hele tijd bezig met pleisters plakken. Een paar weken geleden hebben we, naar aanleiding van weer een brief van de inspectie waarin stond dat ze niet langer toezicht kunnen houden op de jeugdbescherming, een Kamerdebat gehad en een brief gevraagd aan rechtsbescherming. Daar ging het over toekomstscenario’s en visies voor de jeugdbescherming over een paar jaar, maar dat zijn allemaal pleisters. Er moet nu ingegrepen worden."

Geld kan helpen, maar is niet genoeg, zegt Westerveld. "Met geld allen ben je er niet. Eerst moeten de bezuinigingen weggehaald worden, er is 500 miljoen bezuinigd op jeugdzorg. Daarna moet er gekeken worden naar hoe je het beroep aantrekkelijker kunt maken, nu zijn er gewoon onvoldoende mensen. Door het vak aantrekkelijker te maken zorg je dat je meer jeugdbeschermers aantrekt. Wat ook zou kunnen is dat salarissen tussen topbestuurders en werknemers meer gelijk worden getrokken."

Concrete oplossingen
Het wordt tijd voor concrete oplossingen, vindt Westerveld. "Er is over gepraat om bijvoorbeeld marktwerking uit jeugdbescherming te halen, maar niet over wat ze concreet gaan doen. Er zijn veel goede voorstellen, maar laten we daar wat mee gaan doen. En het debat over jeugdzorg in de Kamer anders voeren, met meer daadkracht en gericht op oplossingen. De oppositie en coalitie moeten goed naar elkaar kijken en zorgen dat het kabinet met oplossingen komt. En dan geen brief met vage plannen, maar concrete oplossingen voor korte termijn." 

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren