Long Covid-patiënt: 'Overheid moet wijzen op het risico op Long Covid'

29 september 2022 · Leestijd 2 min

De overheid moet veel beter communiceren over de langdurige risico's van een coronabesmetting. Dat vindt Long Covid-patiënt Tjalco, die al meer dan anderhalf jaar lang niet kan werken door coronaklachten. Hij wijst op de Duitse minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, die dat wél doet. "Hij deelt wekelijks wetenschappelijke inzichten."

Tjalco (36) is één van de hoofdpersonen in de podcast 'Long Covid, de schaduwpandemie', waarin hij verteld over de ernstige klachten waar hij al een lange tijd mee te maken heeft. Hij kreeg in 2020 corona en is nog steeds niet beter. Inmiddels is het minder erg dan vroeger, maar op het hoogtepunt kon hij niet eens de vaatwasser uitpakken zonder halverwege twee uur te moeten liggen. Hij vindt dat de Nederlandse overheid veel meer moet communiceren over de risico's op Long Covid.

Als Nederland daadwerkelijk weer goed gaat communiceren over corona, moet Long Covid daarin een plaats krijgen, vindt Tjalco. De Duitse minister Lauterbach is daarbij een lichtend voorbeeld. Lauterbach noemt Long Covid een 'volksziekte'. "Hij praat bijvoorbeeld ook over FFP2-maskers in het openbaar vervoer. Dat soort berichten hoor je hier helemaal niet." Dit laatste klopt: in de persconferenties van premier Rutte en de toenmalig minister Hugo de Jonge werd het bijna nooit genoemd.

Tjalco snapt het niet: "Als je in Nederland een kwetsbare gezondheid hebt, of je wilt geen risico op Long Covid lopen, dan is dat eigenlijk onmogelijk als er op geen enkele manier rekening wordt gehouden."

De patiënt staat niet alleen in z'n mening. Uit onderzoek van 'Long Covid, de schaduwpandemie' door onderzoeksbureau DataIM blijkt dat tweederde van de Nederlanders vindt dat de overheid meer moet wijzen op de risico's. Het Ministerie van Volksgezondheid is dit in de toekomst ook van plan, zo was te horen in de podcast.

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!