Long Covid-patiënt Vera: 'Ik verdeel mijn energie met een puntensysteem'

7 oktober 2022 · Leestijd 3 min

In januari 2022 werd de 23-jarige Vera besmet met het coronavirus. Sindsdien heeft ze nog altijd last van onder andere vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Hoe gaat ze om met deze beperkingen als gevolg van Long Covid?

Voor Vera is iedere dag weer een nieuwe uitdaging, ook als student. "Toen ik na mijn coronabesmetting weer met stage begon, kwam ik erachter dat ik net zo moe was als tijdens mijn besmetting", vertelt ze in het EO-programma Crux. "Misschien zelfs nog erger." Ze besloot met haar scriptie te stoppen en ook stagelopen was niet meer haalbaar. "Het huis van mijn ouders is nu mijn hoofdkwartier, daar lig ik veel op de bank om uit te rusten."

Haar vrienden en familie beschrijven de Vera van voor Long Covid als iemand die altijd energie had. "Ze wilde altijd alles organiseren en was overal aanwezig", zegt een studiegenoot. Riekert, de vriend van Vera, vertelt dat zij altijd degene was die het meeste initieerde en met de meeste mensen afsprak. "Nu ben ik vaker weg en zit zij thuis", aldus Riekert. Toch probeert Vera wel mee te doen met de gezelligheid, zo ging ze afgelopen zomer mee op vakantie met vriendinnen. "Ze lag veel op bed, maar wilde dan wel zo veel mogelijk bij ons zitten, daar deed ze echt haar best voor", vertelt een vriendin. 

Confronterend is het wel, geeft Vera aan. "Dit is het enige wat ik kan vandaag, dat emotioneert me wel. Vroeger had ik de hele dag college en was ik daarna in de bibliotheek artikelen aan het lezen. 's Avonds ging ik dan door naar het dispuut om te kletsen, en had ik ook energie om te vragen hoe het met andere gaat. Nu ben ik blij als ik mijn eigen praatje eruit krijg, maar ik kan niets vragen aan de ander omdat ik het niet eens kan bedenken." 

Voor het verdelen van haar energie krijgt ze hulp. "Mijn eerste doorverwijzing was naar een ergotherapeut. Ik heb van hem een puntensysteem geleerd. Dus dat iedere activiteit die ik doe één, twee of drie punten is, afhankelijk van de intensiteit. Rust, voor mij is dat dan ook echt niks doen, is min één punt. Zo balanceer ik de dag uit."

"Wat voor mij ook heeft geholpen is een psycholoog", zegt Vera. "Want op het moment dat je Long Covid krijgt, zit je de hele dag op de bank met je eigen gedachten. Een psycholoog geeft me rust in mijn hoofd. Nu kan ik nog steeds paniek schieten en denken: 'word ik ooit nog beter?', maar het geeft een bepaalde ontspanning die ik anders niet had."

De verhalen van Vera en Sicco zijn zaterdag 8 oktober om 19:15 uur terug te zien in het EO-programma Crux. Daarna is de aflevering terug te zien via NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren