Maarten van Rossem: 'Ik vind het referendum vrij stompzinnig'

9 februari 2023 · Leestijd 2 min

Maarten van Rossem is historicus en is een uitgesproken tegenstander van het referendum, dat de SP deze week opnieuw probeert in te voeren. Hij ziet het referendum als een ondemocratische manier om de mening van het volk door ‘de besluitvorming heen te fietsen’.

"Ik vind het idee van een referendum vrij stompzinnig. Het komt voort uit het idee dat onze parlementaire democratie niet naar behoren zou functioneren, en dat het aangevuld zou moeten worden met een referendum. Ik ben tegen. Een democratie waarin men referendums houdt, moet men heel anders inrichten."

Het huidige systeem heeft geen aanvulling met een referendum nodig, aldus Van Rossem. "We hebben nu een parlementaire democratie, die aardig functioneert. Zo hadden we vorig jaar een 75 procent opkomst bij de verkiezingen, en het jaar ervoor 82 procent. De vraag is, als je zulke hoge opkomst hebt, of je dan ook wel de bevolking moet raadplegen. Daar komt nog bij dat de opkomst bij referenda veel lager is dan bij de verkiezingen. Je fietst op een nogal ondemocratische manier door de parlementaire besluitvorming heen.”

Volgens van Rossem wordt tijdens de referendums vaak niet gestemd over de kwestie zelf, maar is het een manier voor de bevolking om hun ongenoegen te uiten over de huidige regering. Er is ook sprake van een 'high negativity bias': de impuls om tegen te stemmen is groot. Het is een manier om een figuurlijke middelvinger op te steken. Volgens Van Rossem hadden ze zich dan maar gewoon moeten verdiepen in de partijprogramma’s.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren