Marcel Möring tegen inclusieve herdenking: “Het moet om de Tweede Wereldoorlog gaan''

Marcel Möring, schrijver en spreker op 4 mei, staat niet achter de nieuwe, inclusieve invulling van de Nationale Dodenherdenking. Hij vindt het goed dat er ook een herdenking is voor het kolonialisme, maar zegt daarbij: “Ik zie de link met de Tweede Wereldoorlog niet. Die zal er misschien ook niet zijn.”
Möring merkt op in Dit is de Dag (NPO Radio 1): “Het herdenken op 4 mei is zeker van karakter veranderd in vergelijking met vroeger. Je moet ook niet vergeten dat in het begin eigenlijk alleen de militairen, de verzetsmensen, herdacht werden. De aandacht voor de grootste slachtoffergroepen, de Joden, Sinti en Roma zijn er pas veel later bij gekomen.”
Wat hem opvalt bij allerlei andere dingen die er aan toegevoegd worden die ook erg zijn, is dat het dan alleen om militairen gaat. “Ik zie het verband eerlijk gezegd niet. Het keert weer terug naar waar de herdenking ooit mee begon. Dat is het herdenken van de militairen en verzetsstrijders, dus de mensen die gevochten hebben. Slachtoffers werden in begin niet herdacht, zoals de Joden, Sinti en Roma. Nu dus wel, maar niet van de Tweede Wereldoorlog. 4 en 5 mei gaan over de Tweede Wereldoorlog.”
Na 1945
Volgens hem is er een essentieel verschil tussen de Tweede Wereldoorlog, met name de industriële vernietiging van grote groepen mensen op basis van bijvoorbeeld ras, afkomst, seksualiteit, en in een beroepsleger gaan en daarbij vervolgens in het buitenland omkomen. “Het is verschrikkelijk, maar ik zie het verband niet met wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Wat je dan doet is eigenlijk zeggen dat het ook erg is om als militair dood te gaan in een ander land na 1945.”