Marien ecoloog Han Lindeboom: ‘Stikstofmodellen zijn te grof en onjuist’

De stikstofmodellen van het kabinet kunnen niet precies vaststellen waar stikstof gereduceerd moet worden, vindt Han Lindeboom, emeritus-hoogleraar mariene ecologie aan de Wageningen Universiteit. Hij noemt ze veel te grof en onjuist.
De huidige generieke benadering is gedoemd te falen, zegt de professor in Dit is de Dag. Deze week publiceerden 36 wetenschappers een opinie in Trouw, waarin ze oproepen om te stoppen met twijfel te zaaien over stikstof en dat er genoeg zekerheden zijn om het beleid te rechtvaardigen.
Zelf is Lindeboom een groot criticus van het huidige stikstofbeleid. Dat wil niet zeggen dat hij de noodzaak van reductie ontkent: “Het is duidelijk dat de hoeveelheid stikstof die de lucht, bodem en het water in gaat, omlaag moet. Daar is maatwerk voor nodig en dat kun je niet via de modellen vaststellen.”
Eerder ontdekte hij een onjuistheid in het RIVM-model. “Daarin staat de zin dat men ammoniak uit de Noordzee laat komen die bijvoorbeeld op Texel tot 25 procent stikstofdepositie leidt. Nu ben ik marien ecoloog en ik weet dat er geen ammoniak uit de Noordzee komt. Dat heb ik uitgezocht en aangevochten. Maar het RIVM heeft dit nog steeds niet verwerkt.”
Zelf heeft hij een plan gelanceerd om tot reductie van stikstofuitstoot te komen zonder de veestapel te hoeven inkrimpen. Zo kan je met innovatie van veevoer al een hoop terugdringen, stelt hij. “De landbouw is er al in geslaagd om haar uitstoot sinds 1995 te halveren met allemaal nieuwe technieken”, zegt Lindeboom. “Dus dat kan.”
Ook betwijfelt hij of de natuur er werkelijk zo slecht aan toe is als gesteld wordt. “Het andere punt is: hoe zit het nou eigenlijk met de natuur?”, zegt hij. “We roepen voortdurend dat het mis gaat met de natuur, maar inmiddels hebben een flink aantal boswachters mij benaderd en gezegd dat het niet waar is wat er geroepen wordt.”