Marita de Kleijne (Voorzitter V&VN): 'Tref nu voorbereidingen met 60-plussers'

25 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Zorg in huis en zorg door mantelzorgers is volgens Marita de Kleijne, voorzitter van Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en zelf werkzaam in een verpleeghuis, niet de oplossing voor het tekort in de ouderenzorg. "We zien nu al dat de wijkverpleging, die thuis veel ouderen verzorgen, dat niet meer goed kunnen. En dat mantelzorgers enorm overbelast zijn omdat er van alle kanten veel van hun gevraagd word."

Langer thuiswonen in plaats van naar een verpleeghuis te gaan is dus volgens De Kleijne geen optie. "Het is mooi en goed bedacht, maar voor de groep die nu 75 plus is gaat dit niet meer werken."

Voorbereidingen treffen

Wat volgens De Kleijne wel een oplossing kan zijn is om nu voorbereidingen te treffen voor de groep ouderen die over een bepaalde tijd pas zorg nodig gaat hebben. "Laten we beginnen met de groep 60-plussers, om die digitaal vaardig te maken in het zorglandschap. Laat ze bijvoorbeeld eens digitaal naar de huisarts gaan," stelt De Kleijne. Dit voorkomt dat er geen hulp meer beschikbaar is voor mensen die ouder en minder bekwaam zijn om nog zo'n overgang te maken. 

Wel onderstreept De Kleijne het belang van de mensen die intensieve zorg nodig hebben. "De mensen die ik ontmoet zijn ouderen die bij alle basale dingen van het leven zorg en hulp nodig hebben. Met name rondom het haperend brein. Er is voor die mensen amper tijd om te denken of te doen aan sociale activiteiten", zegt De Kleijne als reactie op het voorstel om meer informele hulp uit de wijk te realiseren. 

Vaart maken

"Mooie initiatieven als dit omarmen wij, maar wel met oog op zorg voor meer hulpbehoevenden." De focus moet volgens De Kleijne liggen bij het snel op zoek gaan naar oplossingen. "We moeten nu vaart maken en niet denken dat als er een andere manier van wonen komt dat alle problemen over zijn. Er zal een grote groep overblijven die intensieve zorg nodig heeft."  

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren