Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: ‘Schiphol is te groot voor Nederland’

27 juni 2022 · Leestijd 2 min

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu, noemt de opgelegde krimp van Schiphol met 12 procent ‘historisch’. “Als dichtbevolkt land hebben wij zo’n grote luchthaven helemaal niet nodig.”

“Het is voor het eerst dat krimp op deze manier in beleid terechtkomt”, zegt Demmers in Dit is de Dag. “Tot nu toe was het eigenlijk altijd groei, groei, groei. Het is een eerste stap. Het is vooral de beweging in de goeie richting.”

Ze vindt het een goede zaak dat er nu anders gedacht wordt vanuit groei. “Vanuit groei gaan we denken: kan dit eigenlijk wel?”, zegt Demmers. “Past dit eigenlijk wel in Nederland? Schiphol is gigantisch groot, het is een van de grootste luchthavens van Europa. Als dichtbevolkt land, middenin de Randstad, hebben wij zo’n grote luchthaven helemaal niet nodig voor onze Nederlandse behoeften. Op Schiphol zijn er ontzettend veel overstappers. Dat betekent extra milieubelasting en geluid.”

Dat er nu voor het eerst gepraat wordt over krimp in plaats van groei, noemt ze een symbolische stap. “Het scala van Schiphol past niet binnen Nederland, blijkt vanuit geluid, maar gaat ook blijken vanuit stikstof. De volgende wordt het klimaat. We hebben een gigantisch urgent klimaatprobleem. De luchthaven is te groot voor Nederland.”

In het regeerakkoord staat ook een CO2-plafond voor de luchtvaart per luchthaven, zegt ze. “Daarmee ga je sturen op emissie-uitstoot. Daarnaast gaan de prijzen van het vliegen omhoog en dat zal ook wat doen met de vraag.”

Lees ook deze perspectieven:

Rogier van Lieshout, luchtvaarteconoom: ‘Netto effect van de maatregel zal stuk kleiner zijn’

Lees ook over:

Rogier van Lieshout, luchtvaarteconoom: ‘Netto effect van de maatregel zal stuk kleiner zijn’
Jurgen Nobel, wethouder in Haarlemmermeer: 'Gevolgen krimp Schiphol zijn niet te overzien’

Lees ook over:

Jurgen Nobel, wethouder in Haarlemmermeer: 'Gevolgen krimp Schiphol zijn niet te overzien’
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer