Mediahistoricus over Ongehoord Nederland: 'De grenzen van de journalistieke ethiek gelden nu eenmaal'

De NPO wil van Ongehoord Nederland (ON!) af, omdat ze de journalistieke code meerdere keren hebben geschonden. Is dat terecht? Mediahistoricus Huub Wijfjes denkt van wel.
In Dit is de dag op NPO Radio 1 bespreekt Wijfjes het verzoek van de NPO om ON! van de buis te halen. ON! heeft het afgelopen jaar drie boetes ontvangen voor het schenden van de journalistieke code, wat volgens mediahistoricus voldoende is om sancties in te stellen. ‘'Wanneer is de maat vol? (…) Degene die dat moet beslissen is voor mij de NPO; die bewaakt de grenzen van waar de publieke omroep voor staat’' stelt hij.
Journalistieke code
Het standpunt van Wijfjes stuit op weerstand van andere radiogasten, waaronder Ton F. Van Dijk (oud-bestuurder NPO). De code zou volgens Van Dijk aangepast moeten worden voor ON!, omdat ze een grote groep in de samenleving vertegenwoordigen. Wijfjes ziet dat niet zitten: ''De journalistieke code wordt gedragen door de hele publieke omroep. Dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen, het is gebaseerd op een hele lange ervaring. De publieke omroep bestaat in Nederland al 80 jaar, waarin een redelijke consensus is gevormd wat de grenzen van de journalistieke ethiek zijn''.
Rechts geluid: hebben we Ongehoord Nederland nodig?
Wijfjes gelooft daarnaast dat ON! overbodig is in het publieke bestel, omdat er al genoeg omroepen zijn die een rechts geluid geven. ‘'Je hebt WNL, PowNed, AVROTROS, en die hebben ook voldoende inbreng in de journalistiek binnen de NPO'', stelt hij. De publieke omroep zou dus nog steeds pluriform zijn als ON! van de buis gehaald zou worden, aldus de mediahistoricus.