'Méér economische groei is juist beter, ook voor de armen en het milieu'

10 juni 2022 · Leestijd 2 min

Stemmen gaan op om te stoppen met economische groei, maar econoom Willem Vanlaer vindt het een slecht idee. 'Growth is good', zegt hij in Knack.

Economische groei is volgens de Vlaming juist cruciaal voor de klimaattransitie, schrijft hij in een opiniestuk: " In tegenstelling tot wat sommige opiniemakers of politici beweren, is het intellectueel oneerlijk om te pretenderen dat de overgang naar een klimaatneutrale maatschappij geen kosten met zich mee brengt." Die kosten kunnen we alleen maar dragen als de economie groeit. Sommige groene denkers stellen dat dit slechts investeringen zijn die we terugverdienen, maar zo simpel is het niet, stelt Vanlaer.

Daarnaast zal het stoppen met economische groei ook vooral de armen treffen, denkt hij. "Indien de economische groei ontoereikend is, zijn er onvoldoende middelen om deze gezinnen (fiscaal) te compenseren of om hen te stimuleren om voor klimaatvriendelijke alternatieven te kiezen", denkt hij. Sowieso is economische groei goed voor herverdeling van inkomen. "Hoe groter de koek, hoe vlotter je iedereen een stukje van die koek kan geven", aldus Vanlaer.

De mening van Willem Vanlaer is tegenovergesteld aan die van een andere econoom, Paul Schenderling. Lees die hieronder:

Econoom schopt tegen heilig huisje: 'Stop met economische groei'

Lees ook over:

Econoom schopt tegen heilig huisje: 'Stop met economische groei'
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer